Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Шедьовър

Емеше Цухорка & Чаба Молнар, Унгария

03 декември 2021, петък

Зала 1

19.30 часа

60 мин

Шедьовър

Емеше Цухорка & Чаба Молнар, Унгария

танцов пърформанс

Културни препратки и причудливи движения стоят в центъра на Шедьовър (Masterwork), дуета на Емеше Цухорка и Чаба Молнар. Разгръщайки се като поредица от скици, парчето изследва начините, по които тялото сваля значенията и символите, приписвани му от обществото с течение на времето. Чрез използването на предмети, които блокират движението, вместо костюми, тялото изгражда своята автономия наново в суматохата от физически препятствия.

Всяко едно тяло е шедьовър само по себе си, създаден едновременно от Аза и обкръжението. Видоизменяйки тялото, Цухорка и Молнар манипулират средата и призовават свободата за (нейното/своето) пре-определяне.

Танцьорката, преподавателка и хореографка Емеше Цухорка завършва Академията за съвременен танц в Будапеща през 2011. Следвайки интереса си към експеримента с различни перформативни формати, Цухорка работи съвместно с компании от рода на TÁP Színház, Dollár Papa Gyermekei и редовно преподава съвременен танц и импровизация на аматьори и професионалисти. В рамките на повече от 10 години се занимава с движенческо проучване съвместно с László Fülop, а заедно с Чаба Молнар развива т.нар. творческа реконтекстуализация на субкултури. Емеше танцува в парчета на Hodworks, селектирани от Aerowaves, а освен това е съ-хореограф и изпълнител в представлението Your mother at my door на Timothy and the Things – още една продукция, селектирана от Aerowaves.

Танцьорът и хореограф Чаба Молнар се стреми да сдобри и събере радикалните крайности. Интересува се главно от това, как, съпоставени, различните начини на изразяване могат да преобразят и най-личните явления в човешкия живот в универсално и освобождаващо театрално преживяване. Започва професионалното си образование в Съвременната академия за съвременен танц в Будапеща, а го завършва с две годишна програма в P.A.R.T.S в Брюксел. Скоро след това става част от италианската танцова компания Compagnia Virgilio Sieni, а през 2010 става част от унгарската компания Hodworks. Чаба Молнар е сред създателите на осем представления, които са получили ежегодната награда Rudolf Lábán за най-добро съвременно танцово представление за сезона, а освен това е бил изпълнител и съ-автор в шест представления, селектирани от Aerowaves.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Институт Лист - Унгарски културен институт София.

 

Емеше Цухорка & Чаба Молнар, Унгария

танцов пърформанс

Концепция, хореография Emese Cuhorka & Csaba Molnár

Изпълнение Adél Juhász, Csaba Molnár

Звук Ábris Gryllus

Сценография Csenge Vass

Csaba Mészáros
Csaba Mészáros
Károly Csorba
Károly Csorba