Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Среща с писателите Олга Токарчук (Полша) и Георги Господинов (България)

Водещ: Димитър Кенаров, България

10 юни 2022, петък

Зала 1

19.00 часа

120

Среща с писателите Олга Токарчук (Полша) и Георги Господинов (България)

Водещ: Димитър Кенаров, България

Разговор с публиката (вход свободен)

На 10 и 11 юни 2022 г. в РЦСИ „Топлоцентрала“ започват първите „Литературни срещи“. Най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“ ще се провежда няколко пъти в годината с различни гости, акценти и в разнородни формати. Почетен гост на юнските „Литературни срещи“ ще бъде световноизвестната полска писателка Олга Токарчук, която е и носителка на Нобелова награда за литература за 2018 г.  В рамките на двата дни тя ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.

Двата дни на „Литературни срещи“ през юни ще предложат съвсем нов подход към литературните събития и възможните срещи с автори и  произведения. На 10 юни от 19:00 ч. с писателския разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде поставено и началото на новото литературно събитие в града. На следващия ден то ще продължи с внушителна седемчасова програма, посветена на срещата на литературата с другите изкуства и науката.

Голямото събитие на Срещите ще бъде разговорът на Олга Токарчук и Георги Господинов, който ще се проведе в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“.

Георги Господинов открехва леко вратата към темите, които са ни подготвили заедно с Олга Токарчук. Една от тях ще бъде тази за специфичната форма на писане, която се явява при романите и на двамата, за фрагментарността, за езика и какви са границите на жанра. Има ли литературата своя география, можем ли да говорим за Централна Европа като особено място, където принадлежат и Полша, и България? Какви са интуициите им за бъдещето? Разбира се, ще стане дума за конкретното настояще, за войната в Украйна и за отговорността да си писател днес.

Олга Токарчук идва в София броени дни след официалното представяне на новия ѝ роман, първи след Нобеловата награда, и това е особена чест за българските ѝ читатели, посочва Георги Господинов, когото самата Олга нарича „моят литературен брат“. Двамата се срещат за първи път преди повече от 20 години и оттогава поддържат едно взаимно                                             окуражаващо и вдъхновяващо литературно приятелство. В момента за вниманието на полската писателка се борят градове от цял свят, София е привилегирована да се срещне с една от най-интересните писателки днес.

Срещата между двамата писатели ще продължи и в разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Разговорът ще бъде на полски и български език със симултанен превод, затова организаторите препоръчват да се дойде около 30 минути по-рано.

Водещ: Димитър Кенаров, България

Разговор с публиката (вход свободен)