Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Странни чужди тела

Зуфит Симон, Германия

10 май 2022, вторник

Зала 1

19.30 часа

80 мин.

Странни чужди тела

Зуфит Симон, Германия

танцов пърформанс

Хореографията на „Странни чужди тела” е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото”, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. До публикуването му през 2006 г., в своите изследвания Нанси вече е разсъждавал върху танца като форма на изкуството, а сега, когато поставя тялото във фокуса на философските си занимания, съвременният танц никога няма да спре да му бъде признателен, нито да престане да търси и предлага отговори на важните въпроси, поставени от философа. 


В текста си Нанси пише: „Защо „индекси”, а не характеристики, знаци, отличителни белези? Защото тялото се изплъзва, то не е „със сигурност”, затова нека присъствието му се подозира, но не се идентифицира… Разполагаме само с догадки, следи, отпечатъци, стъпки… Тялото представлява различност. То е различно спрямо всяко друго тяло. И никога няма да се откъсне от тази своя характеристика, че се различава. Различава се дори от себе си.”.


В „Странни чужди тела” ще видим хореографката Зуфит Симон, която с другите двама изпълнители, Кари Шиу и Клариса Рего, всеки от които с много различна физика, започват свое сценично изследване върху движението на тялото, доказвайки, че то винаги трябва да се мисли, но не самостоятелно, а във връзка с други тела. 

Продукцията се реализира с подкрепата на Бюрото за културни дейности към Мюнхен и провинция Долна Саксония, Министерство на науката и културата. 

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ - Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

Зуфит Симон е родена в Израел. Завършва образованието си по съвременен танц във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. През 2012 г. участва в Немската танцова платформа в Дрезден със солото “Wild Thing”. Две години по-късно в рамките на същата платформа на сцената на театър „Кампнагел” в Хамбург показва хореографския концерт “I LIKE TO MOVE IT”. Между 2015 и 2018 г. работи заедно с режисьора Мориц Шонекер (“Die Zofen“ (Genet) and “Judith“ (Hebbel)) в “Theaterhaus Jena”, където курира и танцова поредица.. 

През 2019 г. завършва трилогията „не-емоционално”, посветена на отношенията между езика на физиката, имитацията и жестовете. „Странни чужди тела” е най-новата ѝ продукция, чиято премиера се състои през 2020 г., на сцената на “Schwere reiter” в Мюнхен. 

Зуфит Симон, Германия

танцов пърформанс

Концепция и артистичен директор Зуфит Симон

Танц и хореография Зуфит Симон, Кари Шиу, Клариса Рего

Музика Фредрик Олофсон

Осветление Йохен Хакер, Дитрих Оберлендер

Костюми Валентина Примавера

Връзки с обществеността Беате Зеллер