Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Странни чужди тела

Зуфит Симон, Германия

10 май 2022, вторник

Голяма зала

19.30 часа

80 мин.

Странни чужди тела

Зуфит Симон, Германия

танцов пърформанс

Хореографията на „Странни чужди тела” е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото”, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. До публикуването му през 2006 г., в своите изследвания Нанси вече е разсъждавал върху танца като форма на изкуството, а сега, когато поставя тялото във фокуса на философските си занимания, съвременният танц никога няма да спре да му бъде признателен, нито да престане да търси и предлага отговори на важните въпроси, поставени от философа. 


В текста си Нанси пише: „Защо „индекси”, а не характеристики, знаци, отличителни белези? Защото тялото се изплъзва, то не е „със сигурност”, затова нека присъствието му се подозира, но не се идентифицира… Разполагаме само с догадки, следи, отпечатъци, стъпки… Тялото представлява различност. То е различно спрямо всяко друго тяло. И никога няма да се откъсне от тази своя характеристика, че се различава. Различава се дори от себе си.”.


В „Странни чужди тела” ще видим хореографката Зуфит Симон, която с другите двама изпълнители, Кари Шиу и Клариса Рего, всеки от които с много различна физика, започват свое сценично изследване върху движението на тялото, доказвайки, че то винаги трябва да се мисли, но не самостоятелно, а във връзка с други тела. 

Продукцията се реализира с подкрепата на Бюрото за културни дейности към Мюнхен и провинция Долна Саксония, Министерство на науката и културата. 

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ - Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

Зуфит Симон е родена в Израел. Завършва образованието си по съвременен танц във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. През 2012 г. участва в Немската танцова платформа в Дрезден със солото “Wild Thing”. Две години по-късно в рамките на същата платформа на сцената на театър „Кампнагел” в Хамбург показва хореографския концерт “I LIKE TO MOVE IT”. Между 2015 и 2018 г. работи заедно с режисьора Мориц Шонекер (“Die Zofen“ (Genet) and “Judith“ (Hebbel)) в “Theaterhaus Jena”, където курира и танцова поредица.. 

През 2019 г. завършва трилогията „не-емоционално”, посветена на отношенията между езика на физиката, имитацията и жестовете. „Странни чужди тела” е най-новата ѝ продукция, чиято премиера се състои през 2020 г., на сцената на “Schwere reiter” в Мюнхен. 

Зуфит Симон, Германия

танцов пърформанс

Концепция и артистичен директор Зуфит Симон

Танц и хореография Зуфит Симон, Кари Шиу, Клариса Рего

Музика Фредрик Олофсон

Осветление Йохен Хакер, Дитрих Оберлендер

Костюми Валентина Примавера

Мениджър продукция Дитрих Оберлендер

Връзки с обществеността Беате Зеллер