Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Лечители

Ясна Л. Виновършки, Германия

17 май 2022, вторник

Зала 1

19.30 часа

80 мин.

Лечители

Ясна Л. Виновършки, Германия

танцов пърформанс

Екип от „лечители“ е на мисия да идентифицира и реши всички проблеми, заплетени казуси, емоционални натоварвания и енергийна стагнация, които може да са се натрупали в пространството, в което се намираме по време на представлението. Хърватският екип ще изследва внимателно стените на конкретната зала, нейната история и как тя се справя в момента като сценично пространство. Хореографията на представлението комбинира фикция с историческо-документални елементи и е изтъкана от тънък хумор. 

Всеки път „Лечители“ се адаптира към пространството, в което се показва, вземайки предвид неговото минало и настояща употреба, тъй като много от сегашните театрални пространства по-рано са имали различна функция. Как това ново предназначение се отразява на живота им днес и доколко осъзнати са артистите, изпълнителите и публиката за ехото на сградите, в които работят, е един от въпросите, които поставя представлението. С него хореографката Ясна Виновършки прави жест за пробуждане на желанието ни за допълнителни перспективи към света, в който живеем. 

Първоначално два отделни екипа от Германия и Хърватия е трябвало да работят съвместно на сцената на продукцията, но КОВИД-19 осуетява замисъла. Първата работна версия по представлението е в близко сътрудничество с Дарко Драгичевич, по време на първото издание на поредицата от събития “Flutgraben performances” през 2019 г. в Германия.

„Лечители“ е продукция на танцова компания “Public in Private”, Берлин и Ясна Виновършки, Хърватия, в копродукция със “Studio”, Загреб и “Tanzfabrik Berlin”. Реализира се с финансовата подкрепа на Департамента на Берлин за култура и Европа, Министерство на културата на Хърватия и община Загреб.

Гостуването на представлението в България е част от проекта “(NON)ALIGNED MOVEMENTS Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM”, съфинансирано от Европейския съюз и Столична програма “Култура” и с подкрепата на “Perform Europe” , като част от проекта "East is the best".

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ - Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

Ясна Виновършки е изпълнителка, хореографка и обучителка, израснала в Загреб, но живяла и работила в чужбина от разпадането на Югославия насетне. В началото на 90-те години учи в гр. Есен, Германия, във “Folkwang Hochschule”, a през 2012 г. завършва магистратура по хореография в университета “HZT” в Берлин. От тогава работи като артист и изпълнител в различни европейски танцови компании, като наред с това става и стипендиантка на фондация “Kunststiftung Baden-Württemberg” и “DanceWeb” на Гьоте Институт. Първата ѝ хореографска работа, солото “Which Club?” е награждавано няколко пъти. Ясна е силно ангажирана в създаването на различни платформи за артисти от Берлин от областта на танца и изпълнителските изкуства. В допълнение на това преподава в академии по изкуствата като “HZT” (Берлин), “HfMT” (Кьолн), “ADU” (Загреб), университета „Мимар Синан“ (Истанбул). 

През 2008 г., заедно с партньорката си Клемент Лейс създават танцовата компания “Public in Private” в Берлин, където и до днес усъвършенстват танцовия си почерк в самостоятелни и съвместни проекти. 

Ясна Л. Виновършки, Германия

танцов пърформанс

Концепция, хореография Ясна Л. Виновършки

Изпълнение Ана Внучец, Бранко Бранкович, Мартина Томич

Светлинен дизайн Каталина Фернандез

Сценография Клемент Лейс

Костюми Малена Модер

Асистент-хореограф Дина Екщайн

Асистент продукция Миа Старк I Продукция: Валери Тервай, Йозеф Вегман