Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

THIRD REICH

Ромео Кастелучи, Италия

01 октомври 2022, събота

Зала 1

19.30 часа

50 мин

THIRD REICH

Ромео Кастелучи, Италия

видео инсталация и пърформанс

Предупреждение: Инсталацията съдържа силни звукови ефекти и примигващи светлини. Не се препоръчва за хора с епилепсия и фотосензитивност. Не е подходяща за лица под 12-годишна възраст!

 

Тази видеоинсталация представя спектър от всички съществителни имена, открити в италианския речник (и преведени на други езици). Те се прожектират последователно, една по една, на голям екран и представляват всички обекти в реалността, които имат собствено наименование.

Бързината на тази последователност е определена спрямо способността на ретината и паметта ни да разчетат дума, която се появява за миг, с продължителност една двадесета от секундата. Това свива погледа ни, който скоро достига критичната точка, в която настъпва сливане точно преди възприятието ни да се изгуби съвсем. В резултат на бързината вече не е възможно да се разграничат отделните думи. Някои от тях ще оставят следа в паметта на наблюдателя, докато повечето ще бъдат изгубени и забравени. Зрителят, беззащитен пред това темпо, е подчинен на човешкото слово като въпрос на количество. Не какво, а колко. Този яростен сноп от съществителни не оставя място за избор, нито за разграничаване. Тогава ядрото на езика се превръща в бял шум, който води до хаос.

The Third Reich е образ на наложената, задължителна комуникация, чието насилие е съизмеримо с претенцията ни за равенство. Тук езиковата машина погубва цели части от реалността, тъй като всички съществителни стават еднакви, механично и масово произведени, като купища сгради.

Всички паузи са премахнати, окупирани. Паузата или липсата на думи се превръща в бойно поле за самите думи и тяхната военна агресия. Съществителните от речника, прожектирани на екрана, са знамена, забити в завладяна земя.

Прожекцията ще бъде предшествана от символичен акт, в който изпълнител ще оживи церемонията, в която езикът се "запалва".

Звукът, който придружава инсталацията, композиран от Скот Гибънс, ще бъде аподиктичен.

Ромео Кастелучи, Италия

видео инсталация и пърформанс

Автор/и Romeo Castellucci

Звук Scott Gibbons

Хореография Gloria Dorliguzzo

Пърформанс Gloria Dorliguzzo

Видео продукция Luca Mattei в колаборация с Giulia Colla

Режисьор на продукция Benedetta Briglia

Промоция и дистрибуция Gilda Biasini

Тур мениджър Caterina Soranzo

Технически директор Rocìo España Production Societas