Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

17. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]

Вили Прагер, България

22 май 2024, сряда

Зала 2

19.30 часа

60

17. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]

Вили Прагер, България

танцов пърформанс

“Transformability“ е авторски пърформанс на Вили Прагер, провокиран и вдъхновен от едноименната статия на философа Боян Манчев, публикувана през 2006 г. в престижното немско списание за сценични изкуства “Theater der Zeit”. Представлението е създадено в партньорство и с участието на хореографите и изпълнители Соня Преград (Хърватия) и Тиан Ротевел (Холандия), а по-късно към екипа се присъединява и Ива Свещарова (България). Премиерата на оригиналната творба се състои през 2012 г. на емблематичния танцов фестивал “Tanztage” в Берлин, следват множество покани от други фестивали в Европа и възторжени отзиви в медиите. 

Дванайсет години по-късно, това култово представление се завръща на българската сцена със заглавие “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]“ като част от международния образователен проект “SEEDS”. Той стартира през 2023 г., като своеобразна „академия“ за танцьори и продуценти, които са в началото на своята кариера и има за цел да ги интегрира в европейския професионален обмен чрез дългосрочно интензивно обучение. Затова хореографът Вили Прагер пресъздава своята творба със студенти от Румънския танцов център и с млади български изпълнители. 

Пълното заглавие на влиятелната публикация на Боян Манчев, стояща в основата на представлението, е: “Transformability. Performing Society and Contemporary Conditions of Dance“. В текста той разисква отношенията между съвременното консуматорско общество, с неговата все по-изострена “пърформативност” и танца, в контекста на капитализма и глобалната пазарна икономика.

Тръгвайки от тази отправна точка, в своето представление Вили Прагер не просто разказва ключовите философски тези на текста на сценичен език, а съумява да ги коментира на метаниво, поглеждайки към тях от позицията на практиката и сценичните изкуства. За целта философският текст е превърнат в сценарий, следващ структурата и правилата на мюзикъла. Изпълнителите са поставени в концептуалната рамка на този популярен жанр, който символизира прогресивното общество, но и естетически често се движи по ръба на бутафорното щастие, довеждащо до състояние на невъзможно удоволствие и пълно изтощение.

Чрез фината си игра с нюансите на сценичните жанровете, философските понятия и съвременната социополитическа действителност, “Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]“ ни приканва заедно да разсъждаваме за това възможно ли е един философски текст да стане основен елемент в създаването на една от най-пазарно ориентираните сценични форми като мюзикъла; как може да се танцува теоретичен текст; как може да се създаде мост между танца и теорията, използвайки правилата на популярната култура. 

------------
Вили Прагер е артист, работещ в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва експерименталните театрални класове 4хС, „Синтетичнo и сценичнo изкуствo“ в Пловдивския университет през 1999 г. и магистърска хореографска степен „Соло, Танц, Авторство” в Университета по изкуствата в Берлин през 2013 г. Като изпълнител работи с режисьори и хореографи, сред като Николай Георгиев, Галина Борисова, Иво Димчев, Матей Кейжар, Дойферт и Плишке, Томас Лемен, Ксавие льо Роа, Далия Ачин, Марен Щрак и др.

Вили Прагер е автор на представленията “Prager Strasse”, “Game-a porter”, “Transformbility”, “Egyptian spring”, “The victory day”, “Sequel for the future”, “По-малкото може да е повече, но понякога си е просто нищо”. Последните пет представления са създадени в Берлин и Букурещ и са гостували на редица международни фестивали. 

Заедно с Ива Свещарова са утвърден сценичен тандем и работят заедно по “Watch your back”, “Cliche”, “Dona Clara”, „Предмиграционна треска“, “+/- 359 Топология”, „Музей на хигиената”, „Нашето последно па де дьо”, “Balkan Dance Reality Show”, „shamebox”, „Произведени за щастие”, “A better life”,  „Преди края …(на света)”,  “Еуфория на болестта”. Последните им общи продукции – “shamebox“, /2018 г./ и „Произведени за щастие“ /2019 г./, са отличени с националната награда ИКАР в категория „Съвременен танц и пърформанс“, а “Еуфория на болестта” /2023 г./е с номинация за наградата в същата категория.

Освен няколко пъти на ИКАР за съвременен танц и пърформанс Прагер е носител и на Европейска хореографска награда “Jardin d‘Europe” от “ImPulsTanz“, Виена с представлението “Тhe victory day” (2013).

Вили Прагер е съосновател на Номадска Танцова Академия и Фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, както и съпродуцент на „Списание за танц“.

Представлението е част от европейския проект SEEDS – South-East European Dance Stations.

Гостуването на представлението е съфинансирано по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, Национален фонд „Култура“, програма „Целева подкрепа „Творческа Европа", и Календар на културните събития на Столична община за 2024 г.

Разговор с артистите и публиката, модериран от АНГЕЛИНА ГЕОРГИЕВА.

********************
Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2024 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България” с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида”, Национална галерия „Квадрат 500” и Клуб „Дом“.

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Образователна платформа „Без дистанция” 2024 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, в партньорство с Гьоте-институт България.

Вили Прагер, България

танцов пърформанс

Идея, режисура и хореография Вили Прагер

Изпълнители Ева-Мария Данчу (Румъния), Мариана Гавричук (Молдова), Нели Георгиева (България), Серджиу Дицъ (Румъния) и Александър Гочев (България)

Музика Тиан Ротевел (Нидерландия)

Костюми Пола Попова (България)

Светлинен дизайн Ралица Рангелова (България)

Графичен дизайн Теодора Симова (Студио „Луноход“)

Комуникации Ина Дублекова, Кремена Христова (Културна фондация А25)

Продуцент Фондация „Брейн Стор Проджект“