Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Вакуум

Ася Кръсманович, Босна и Херцеговина

12 юни 2022, неделя

Зала 2

18.30 часа

Вакуум

Ася Кръсманович, Босна и Херцеговина

Пърформанс-четене

Шестима души в края на двадесетте си години трябва да вземат важни решения относно личния си живот и се очаква да ги вземат заедно.  Една двойка се пита дали връзката им може да оцелее сред бедност и болести? Друга двойка е затънала в размисли за предишната си връзка, завършила с аборт. Лесбийска двойка се пита дали емиграцията в западна страна ще бъде достатъчна, за да спаси връзката им. Двойка в емиграция се чуди дали са заедно, защото се обичат, или са заедно само защото имат еднакъв произход.  В желанието си да направят избор всички те се питат – възможно ли е изобщо да се избира, или изборът е просто още една класова привилегия? Всички те са на път да разберат – възможно ли е да се живее един отхвърлен живот?

Пърформансът е част от NEW STAGES SOUTHEAST и е със субтитри на английски език.

„За втора поредна година Гьоте-институт България организира NEW STAGES SOUTHEAST – фестивал за нова драматургия, който ще предложи на публиката серия от сценични четения, пърформанси, дискусии и уъркшопи. Събитията ще се проведат на пет различни локации в София между 9 и 12 юни, в партньорство с Топлоцентрала, Организация „36 маймуни“, Национален природонаучен музей, , Swimming Pool, ТР „Сфумато“ и „Радар София“. Международната програма включва участници и драматургични текстове от България, Германия, Сърбия, Украйна, Естония и Австрия.“

Ася Кръсманович (1988 г.) е родена в Сараево. Учи драматургия в Академията за сценични изкуства в Сараево, като в момента защитава магистърска степен. По време на следването си Ася започва да работи като асистент по драматургия, критик и модератор на кръгли маси в театъра, а от 2009 г. е един от най-активните млади драматурзи в Босна и Херцеговина. От 2011 до 2013 г. Ася работи като мениджър по набиране на средства в Art House Cinema Kriterion в Сараево. От 2011 г. ръководи конкурсната програма (пълнометражни и късометражни филми) и програмата „На фокус“ на филмовия фестивал в Сараево.

Ася е отличена за най-добра кратка пиеса на първия босненски драматичен слам през 2016 г. Тя е член на комитета Eurodram - мрежа за превод на съвременни пиеси на европейски езици. Работила е и като асистент-режисьор в няколко филмови проекта на град Сараево и късометражни филми, създадени в Босна и Херцеговина, както и като сценарист на късометражни филми.

Ася Кръсманович, Босна и Херцеговина

Пърформанс-четене

Превод Филип Стоилов

Актьорски състав Рафаел Бижев, Ванина Йорданова, София Джустрова