Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Възкресението на Касандра

Трублайн/Ян Фабър, Белгия

17 април 2022, неделя

Зала 1

19.30 часа

80 мин

Възкресението на Касандра

Трублайн/Ян Фабър, Белгия

моноспектакъл

След интернационалното признание на моноспектакъла на немската актриса Стела Хьотлер, която през 2019 изигра ролята на неизвестната жрица Касандра, по текст на Руджеро Капучо, фламандският артист Ян Фабър отново се връща към сюжета и този път поверява сценария на водещата италианска актриса Соня Бергамаско.

Премиерата на тази продукция е поставена на сцената на античния театър в Помпей.

На 16 април в София ще бъде показана първата продукция на Ян Фабър с участието на Стела Хьотлер.

Моноспектакълът Възкресението на Касандра разказва за съживяването на поклонничката, наречена Касандра. Троянската жрица Касандра е митологичен персонаж, чийто образ е особено интересно бъде разгледан във време на кризи и световна катастрофа. Човечеството е изправено пред твърде много проблеми: глобалната пандемия на корона вируса, тоновете пластмаса в океана, унищожаването на Амазонската джунгла, глобалното затопляне и т.н. Касандра е известна с дарбата си да предвижда бъдещето, което гърците наричат „мантея“. Когато отказва да обикне Бог Аполон, той я проклина да вижда надвисналите кошмари на бъдещето, но никой да не вярва на пророчествата ѝ. Според друга версия на мита, Касандра получава дарбата си на пророкуване още като дете от свещени змии в храма на Аполон. Според тази история Касандра заспива в храма, където змиите я докосват с езиците си и прошепват в ушите и всичките кошмари на бъдещето.

В поетичния и вдъхновяващ сценарий на Руджеро Капучо, Касандра, в чийто образ се превъплъщава брилянтната и пленителна италианска актриса Соня Бергамаско, се връща още веднъж към земния живот, за да помогне на човечеството. В 2021-ва година пророчествата на Касандра тревожно алармират: трябва да се грижим по-добре за майката Земя и съкровищата тук. Всичко опира до това: „Природата винаги ще се завръща и ще взима това, което ѝ принадлежи. Ако я нараниш, ще те погуби.“

Касандра носи космополитно съзнание и умението да преживява всичко по своя воля и без съпротива. Тя носи мъдростта, че всички неща са изначално равни, че всичко може да бъде разбрано, като отрова, която може да бъде погълната, абсорбирана, интегрирана и преработена в нещо висше. Касандра приема различни форми, мени кожата си, живота и характера си точно като змия – символът на двоичното, на доброто и злото, на живота и смъртта, на трансформацията и прераждането, на израстването и осъзнаването. Касандра се опитва да насочи човечеството, да му помогне да намери пътя на уважението към майката Земя и това, която тя му дава.

Руджеро Капучо

Руджеро Капучо е отличéн италиански сценарист, писател и режисьор. Дебютът му като автор е през 1993-та година. Пиесите му Шексп Ир от Наполи, Едип в Колонус, Последните седем думи на Караваджо, Дон Чосциоте, Спаканаполи Таймс, Казанова, Тиест, Бакчиди, Паоло Борселино, Есендо Стато се изпълняват в големите италиански театри, а творбите му са публикувани от Фелтринели, Ейнауди и Селерио. Капучо режисира множество опери, работейки с диригенти като Рикардо Мути, Пинчас Стайнберг, Бруно Кампанел, Брис Брот, също за фестивала в Залцбург, Театро ала Скала в Милано, Операта в Рим и много други. Пише и режисира филмите Езикът на пламъка, излъчен по Рай 5, Паоло Борселино, излъчен по Рай 1 и Рай Сториа, Екзамлето с участието на Роберто Херлицка, излъчен по Рай 5, Рейн Ва, режисирано  от Рай Синема, Усмивката от последната нота с участието на Киара Мути, Лигеа или Тишината на паметта. Бил е артистичен директор на фестивала БЕНЕВЕНТО СИТА‘СПЕТАКОЛО и куратор на проекта ТЕХНЕ и ФОРМАТ, финансиран от Министерството на труда, както и директор на фестивала СЕГРЕТИ Д‘АУТОРЕ. От 2016 Капучо е артистичен директор  на Театралния фестивал в Наполи.

Трублайн/Ян Фабър, Белгия

моноспектакъл

Идея и режисура Ян Фабър

Текст Руджеро Капучо

Авторска музика Артур Лавандие; флейтисти; Жули Бруне-Жейланд, Алис Шимански

Изпълнител/и Стела Хьотлер

Мъжки глас Густав Кьонигс

Драматургия Марк Гойрден

Светлинен дизайн Вут Янсенс

Костюми Ян Фабър, Касия Мийлчарек

Асистент режисьор и водещ на репетициите Лоре Бореманс

Техници Вут Янсенс, Геерт Ван дер Аувера

Превод италиански-английски Клеър Дженкинс

Продуцент/и Трублайн/Ян Фабър (Белгия)

Копродуценти Национална сцена ТАНДЕМ (Франция), Театрален фестивал в Неапол (Италия), Драматичен театър Болшой „Товстоногов“ (Русия), Шарлероа танц, Хореографски център Валония – Брюксел (Белгия).

Wonge Bergmann
Wonge Bergmann
Wonge Bergmann
Wonge Bergmann
Wonge Bergmann