Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

77 ½

Искра Благоева и Валентина Шарра

11 юли-27 август 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

11.07.2023., 06:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

77 ½

Искра Благоева и Валентина Шарра

Изложба

Проектът на Искра Благоева и Валентина Шарра започва като изследване на женските обреди и ритуали в България. През последните две години художничките посещават различни места в страната, за да научат повече за събирането на билки. Работата им е продиктувана от вътрешния импулс да преосмислят нишките, които ни свързват с миналото и традициите в съвременността. Изплъзващият се днес усет за принадлежност, общност, съзидание и предаване на знание през поколенията жени. Проучването им е лично пътешествие към себе си през дълбоките корени на родовата памет и наследството.

77 ½ са билките, които трябва да се съберат за зимата, като за последната половина няма име – тя е лек за мистериозна, незнайна болест. За авторките тази болест е тъгата, породена от тревогата и стреса на живеенето в днешния ден.

Има ли лек за тъгата се превръща във въпрос, чийто отговор Искра Благоева и Валентина Шарра търсят в телесното и духовното възстановяване на разкъсаните връзки с природата и общността. Работата им утвърждава достойнството и силата на женския свят и енергия отвъд консервативността на патриархалното общество в серия от фотографии, саунд и видео произведения и документация от пърформанс.

Изложбата 77 ½ е първата изложба, копродуцирана от РЦСИ „Топлоцентрала“ по отворена покана. Тя е подкрепена от жури в състав: Катя Ангелова (куратор, директор на Kunstverein (Milano), Виктория Драганова (куратор, директор на Swimming Pool София), Владия Михайлова (куратор, ръководител на отдел „Визуални изкуства“ в РЦСИ „Топлоцентрала“). Копродуцирането на художествени проекти е съществена част от дейността на РЦСИ „Топлоцентрала“, изразяваща мисията на Центъра да подкрепя активни худижници и смели авторски идеи и желанието да развива процесите и диалога в изкуството в съвременността.

Искра Благоева и Валентина Шарра са сред активните художнички на съвременната сцена на изкуство в България.

Искра Благоева е родена през 1978 г. в София. Завършва специалност „Живопис“ в Университета за приложни изкуства, Виена. Работи с живопис, обекти и инсталации. Има участия в общи изложби в Австрия, Германия, Италия, Словения, Сърбия, Франция и България. Носител е на награда за живопис на Националния конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и в конкурса за млади автори на Европейския център за култура и дебат “ГРАД” (Белград). Номинирана е за наградата БАЗА и наградата „Линген Арт“.

Валентина Шарра е родена в Рим, Италия, през 1983 г. След като завършва магистратура по право и редица специализирани курсове по фотография, през 2013 г. Валентина Шарра получава бакалавърска степен с отличие от Accademia di Belle Arti di Roma (Рим, Италия) с дипломна работа на тема "Les espaces en friches" (Пустоши в градското пространство), написана по време на учебна програма във Villa Arson, Ecole Nationale supérieure d'art в Ница, Франция.
Понастоящем живее и работи в Рим, Италия, и в София, България, където през 2018 г. завършва магистратура по скулптура в Националната художествена академия.
Валентина получава наградата „Гауденц Б. Руф“ през 2019 и 2018 г., а през 2020 г. е стипендиант на Akademie Schloss Solitude, Щутгарт, Германия, в рамките на източноевропейска програма за обмен. През 2022 г. тя участва в 14-ото европейско биенале Manifesta Pristina – Kossovo вътре в колективната изложба, курирана от ICA Sofia.

Искра Благоева и Валентина Шарра

Изложба

Автор/и Искра Благоева и Валентина Шарра

Копродукция РЦСИ Топлоцентрала