Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Една минута Сталкер

Иван Мудов

02-12 юни 2022

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

02.06.2022., 19:00 часа

Работно време

Вторник - Неделя / 12:00 - 20:00

Една минута Сталкер

Иван Мудов

Изложба

„Една минута Сталкер“ е изложба за времето като опит и преживяване. Иван Мудов се обръща към известното произведение на Тарковски и го трансформира в мащабна видеоинсталация. Работата е и ироничен коментар към извършената наскоро легализация на пиратството и „кражбата“ на интелектуална собственост в Русия.

161-минутният филм e показан в концентриран вид като монументална картина, съставена от отделни едноминутни фрагменти. Всеки от тях представлява микродействие, а подредени заедно оформят редове от малки капсули време. „Разказът“ на филма е превърнат в поредица от движения, които продължават една минута, следвана от една минута черен екран с музика, композирана от Сибин Василев на базата на оригиналния звук от филма на Тарковски. Инсталацията е свързана с пространственото възприятие на отделни умалени образи, потапящи зрителя във визуална среда, която да провокира ментално и телесно усещане за време.

Видеоинсталацията създава физически опит за продължителност. Колко е една мунита? Какви са качествата и характеристиките на минутата? Можем ли да почувстваме директно чрез телата си определен времеви елемент подобно на атом от структурата на времето?

Част от изложбата са и картините „Период“, които художникът създава между 2014 и 2020 г., както и във времето на изолация 2020 – 2021 г. Те представляват отново поредици от малки точки, които отмерват време и преживявания в криптиран вид като таен шифър на споделяне.

Времето интересува Иван Мудов в много от неговите произведения. Авторът често играе с различни концепции, чрез които да се доближи до представата и опита за него. Неуловимостта и невидимостта се матереализират от художника чрез пространството, обектите, графичните символи, сенките, тежестта, количествата и т.н.

 

 

Иван Мудов

Изложба