Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

En-Trance: ЖЕНСКИ ТЕЛА В ДИГИТАЛНИ ПЕЙЗАЖИ

Зорница Стоянова /изложба/

11 май-09 юни 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

11.05.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

En-Trance: ЖЕНСКИ ТЕЛА В ДИГИТАЛНИ ПЕЙЗАЖИ

Зорница Стоянова /изложба/

Изложба

Програма:

12 май 2023, 18:00 ч. - пърформанс “Altered States: a performance conversation” със Зорница Стоянова и Меган Бридж

9 юни 2023, 18:00 ч. - пърформанс и среща със Зорница Стоянова и Софи Верест

Зорница Стоянова е хореограф и куратор, често занимаваща се със звуков и видео дизайн. През 2006 г. завършва Bennington College, след което се премества да живее във Филаделфия, САЩ, където продуцира и представя спектакли и видео произведения под името BodyMeld/БодиМелд. От 2020 г. живее в София и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, като развива дейността на компанията на родна земя.

Настоящата изложба е нейния първи самостоятелен изложбен проект в България и е изградена около концепцията за възприятието на женското тяло. Тя представлява единна платформа, в която са показни фотографии, арт филми и инсталации. Голяма част от филмите на Стоянова са част от нейни сценични произведения от 18-годишната й практика на хореограф във САЩ. В случая като част от изложбата е показана и селекция от международни арт филми, курирана от Стоянова, която представя женското тяло в различните му аспекти. Избрани са филми от България, Германия, Бразилия, САЩ, Италия, Франция и Финландия, както и VR филм от Нова Зеландия. По време на изложбата ще бъдат представени и различни пърформанси и събития, в които Стоянова си партнира с Меган Бридж (САЩ) и Софи Верест (Белгия).

Още от Вилендорфската Венера женското тяло се възприема като обект. С първия филм направен през 1878 г. (The Horse In Motion) човешките телата започват да придобиват по-реално измерение, но уви и до ден днешен представят семпъл образ на човешкото преживяване. През 21-ви век, вече всяко дете се нововъзприема като дигитален образ - мърдащи се картинки, танцуващи в TikTok, лица сполучливо гримирани като еднотипни красавици. Възприятията на женското тяло в дигиталната медия за съжаление са твърде еднотипни, плоски и ограничени. Чувствеността и сензитивността са винаги представени пред сексуалността на мъжкия поглед, а женското тяло е или хетеросексуално, или въобще не присъства. През 21-ви век женският дигитален образ е прелъстяване и сексапил, без голяма възможност да се отличиш измежду другите копия на един и същ урок по гримиране. Жената в дигиталната кутия на телефоните и мониторите ни е танцуваща, но никога мислеща, мулти-измерна или чувствена извън рамките на идеите за свръх хетеросексапил.

„В центъра на моята работа като хореограф и визуален артист стои политиката за женското тяло. В моето визуално изкуство използвам женското тяло като абстрактен обект, разкриващ идеи за сила в чувствеността и емоционалността. Като майка и завърнал се от Съединените щати емигрант, аз имам множество идентичности, които оформят съдържанието на всички мои артистични търсения.“

Изложбата е създадена от „БодиМелд“ в партньорство с Галерия Топлоцентрала – Куб.


*Всички събития с гост артистите от чужбина ще бъдат осъществени на английски език.

Зорница Стоянова /изложба/

Изложба

Автор/и Зорница Стоянова