Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ОБЕМ

Калия Калъчева и Гергана Табакова

11 април-07 май 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

11.04.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

ОБЕМ

Калия Калъчева и Гергана Табакова

Изложба

В рамките на изложбата:
18.04., 18:30 ч. – Среща-разговор с авторите на изложбата
29.04., 11:30 ч. – Отворено художествено ателие за деца
03.05., 18:30 ч. – Среща-разговор с авторите на изложбата

Изложбата се осъществява в партньорство с Advertising Artists и с финансовата подкрепа на Министерство на културата

ОБЕМ е изложба за живопистта като пространство, а не живописта като част от пространството. Тя е съвместен творчески продукт на авторите – Калия Калъчева и Гергана Табакова, които преосмислят концепциите на авангарда от началото на 20-ти век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция.
Работата по създаването на инсталацията продължава 11 месеца, в които двете художнички са в непрестанен диалог, в който не нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в изграждането на общата творба.

Авторите споделят, че - „При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, архитектурния храмов комплекс в Баалбек (Ливан), храмът на Минакши в Мадурай (Индия), храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, храмове в Ахмедабад, древният град Персеполис в Иран, както и съвременни градове като Токио и Чикаго.“

В търсенето на общото между всички тези пространства, двете художнички се фокусират върху колоната, която не само е основен архитектурен елемент, но представлява и символ, дълбоко вписан в колективната памет. Тя е връзка между земята и небето, представлява вертикала, свързана с организацията и ориентацията на света и е символ на дървото и силата на съзидание.
В инсталацията „Обем“ множество от колони изграждат ритмична структура в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш усещането за пространство, което едновременно е едно цяло и се състои от прекъснати вътрешни фрагменти.
Повече информация за авторите:

Гергана Табакова е магистър по живопис от Националната художествена академия (2017). Работи в сферата на живописта. Интересно ѝ е преразглеждането на типични разбирания, ежедневни пространства и ситуации. Опитът за тяхното преосмисляне е основен акцент в работата ѝ. Advertising Artists представя първата нейна самостоятелна изложба “GARBAGE” (2020) , а през 2018 я включва в груповата експозиция “ALTEREGO”, представяща творчеството на 12 съвременни визуални артисти-жени.
Гергана Табакова има три самостоятелни изложби и участия в общи национални и международни изложби.
Гергана силно се интересува от взаимодействието между живопис и други визуални изкуства. Във връзка с този интерес, тя получава докторска степен от Национална художествена академия (2022).

https://www.instagram.com/geritabakova/
https://gerganatabakova.art/


Калия Калъчева е магистър по живопис от Националната художествена академия. Удостоена е с Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на фондация „Едмон Демирджиян“. През 2014 г. печели място в резидентната програма на Cité des arts, Франция, а през 2016г. на Oberpfälzer Künstlerhaus, Германия. През 2017 получава специално признание в конкурса „Жените в изкуството“, Орландо, Флорида. 2020 година ѝ носи наградата на СБХ за млад автор на биеналето „Приятели на морето“, Бургас. През 2021 участниците в „Национален конкурс за живопис и скулптура“ я избират за победител в категория “живопис”. През 2018 е включена в груповата експозиция на Advertising Artists “ALTEREGO”. Картини на Калия Калъчева са част от колекциите на Центъра за изкуство „Уго Вутен“ в Белгия, Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София, Софийска градска художествена галерия и други. Калия има над 20 самостоятелни изложби и участия в над 100 общи национални и международни изложби.

https://www.instagram.com/kaliyah_ka/
https://kaliya-ka.com/

Изложбата се осъществява в партньорство с Advertising Artists

Advertising Artists е организация, която промотира съвременни визуални артисти, работещи в сферата на изящното изкуство и дизайн. Организацията дава възможност на артистите свободно да задават своите въпроси и споделят своите търсения, провокирайки установени обществени нагласи.
www.advertisingartists.eu

Екип на изложбата:
Аделина Бонева: графичен дизайнер, създател на основната визия на проекта
Васил Василев (студио Welding King): конструктор /проектиране, изработка и монтаж на висяща конструкция/
арх. Христо Марев: консултант

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Калия Калъчева и Гергана Табакова

Изложба

Продуцент Advertising Artists