Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Shared Space / Музикален фестивал на свободния звук / Галерия Топлоцентрала - Куб

Куратор: Биляна Вучкова

05-07 септември 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Работно време

16:00 - 21:00 (всеки ден) / БИЛЕТИ: За събитията с вход: 15 лв. Намаление за студенти и възрастни хора: 10 лв. За три дни: 30 лв. Намаление за студенти и възрастни хора: 25 лв. На касата на РЦСИ Топлоцентрала

Shared Space / Музикален фестивал на свободния звук / Галерия Топлоцентрала - Куб

Куратор: Биляна Вучкова

Музикален фестивал

В края на лятото интердисциплинарната българо-германска артистка Биляна Вучкова ви кани в галерията на Топлоцентрала, за да се срещнете със света на свободния звук и „музиката в реално време“ (Echtzeitmusik). Така наречената „музика в реално време“ възниква преди две десетилетия в Берлин. Корените ѝ се проследяват до субкултурните контексти от 90-те години, когато са първите ѝ прояви в появилите се веднага след падането на Берлинската стена скуотове и ъндърграунд клубове. През годините Берлинската музикална общност свързана с въпросната сцена развива голямо разнообразие от експериментални и неконвенционални музикални форми. Оригиналния стил на изразяване на многобройните изпълнители представя музика изпълнявана на инструменти създадени от тях, нестандартно използване и развитие на познати инструменти, електро-акустична музика, траш-поп, пърформанс, саундарт и т.н.

Биляна и колегите ѝ от Берлин, Сеул и София ще представят разнообразна програма, включваща аудиовизуални инсталации, вечерни концерти, отворени разговори и импровизирани следобедни сесии с поканени български гости. Пространството на галерията ще бъде подредено по начин, който да създаде специфична артистична атмосфера. Ще има инсталации и обекти, намерени от участниците в природата, и пространството ще се допълва всекидневно с това, което се ражда в него.

Артистите участващи в тридневия фестивал ще се представят в различни конфигурации във всеки един от различните дни. А най-вълнуващото е, че всички те се събират на сцената за първи път!

 

УЧАСТНИЦИ


Сабине Фогел - флейти, електроакустични уреди
Лена Черниявска - рисуване на живо, изговорени думи, инсталации
Емилио Гордоа - вибрафон, перкусии, натурални предмети, инсталации
Миако Клайн - блокфлейти, петцолд
сОо-Джан Кей - клавишни инструменти
Ноа Кей Чои - рисуване на живо
Биляна Вучкова - цигулка, глас, електроакустични уреди, инсталации
Георги Дончев - контрабас, перкусии, хармониум, натурални предмети
Росен Захариев - тромпет, перкусии
 ПРОГРАМА

» 05.09., вторник

16:00 - 18:00 ч., Официално откриване (вход свободен)

Отворен разговор за берлинската Echtzeitmusik сцена и музикални соло интервенции в симбиоза с изложените инсталации на закрито и открито около галерията.

19:00 ч., Бавен концерт с инструменти, гласове и материали (билети)
Фогел, Гордоа, Вучкова, Дончев, Захариев


Бавни продължителни тонови съчетания, разширяващи се жестове, позволяващи неочакваното възникване на изненадващи хармонии и трансформации. 


» 06.09., сряда

16:00 - 18:00 ч.,  Мултидисциплинарен следобед (вход свободен)

Сешъни с музика, танц и рисуване на живо, разговори с участниците и гостите Катина Дишков, Ина Гергинова-Евтимова, Саша Кръстарска и Александра Спасова.

19:00 ч., Концерт (билети)
Кей, Кей Чои, Фогел, Вучкова, Дончев


» 07.09., четвъртък

16:00 - 18:00 ч.,  Електро-акустично пространство (вход свободен)

Сешъни и разговори с участниците и поканения гост Тодор Карастоянов.

19:00 ч., Концерт и закриване (билети)
Клайн, Черниявска, Кей, Кей Чои, Вучкова, Дончев

Събитието се осъществява с подкрепата на Гьоте Институт - София и Полски институт в София

БИЛЕТИ:

За събитията с вход: 15 лв.
Намаление за студенти и възрастни хора: 10 лв.

За три дни: 30 лв.
Намаление за студенти и възрастни хора: 25 лв.

Можете да закупите от касата на РЦСИ Топлоцентрала и/или да заявите предварително на тел. + 359 877 223 172; e-mail: info@toplocentrala.bg

 

ПОВЕЧЕ ЗА АРТИСТИТЕ:

Биляна Вучкова е интердисциплинарна артистка, цигуларка, композитор-изпълнителка, импровизаторка и кураторка с изключително индивидуален, неконвенционален артистичен език. През призмата на слушането, ранното си обучение по класическа музика и дългите години на развитие като цялостен съвременен артист-изпълнител, тя изследва състояния на спонтанност и интуитивен резонанс, въплътени в многостранните ѝ дейности. Работата ѝ обхваща възможно най-широкия спектър от звук, визия, движение, и включва концертни изпълнения на импровизации, съвременни композиции и оригинални site specific произведения, изложби, дълготрайни/мултидисциплинарни пърформанси, аудиовизуални произведения и инсталационни формати фокусираане върху взаимовръзката между вътрешния свят и звуковото пространство.

http://www.bilianavoutchkova.net/

Сабине Фогел

Като флейтистка Сабине Фогел се фокусира върху звука и импровизацията, използвайки разширени техники, както акустични, така и електронни, създавайки силно индивидуален съвременен речник. Тя често работи с биоарт формати, създава site specific творби сред природата, както и концертни инсталации и пърформанси, свързани с работата ѝ на открито. Тези проекти често са ангажирани със звука, мястото, времето, момента и спомена. Тя е активна участничка в Берлинската Echtzeitmusik сцена, където пребивава от самото начало на нейното възникване. Във връзка със своите проекти и концерти Сабине пътува из цялия свят. Има издадени голям брой албуми в различни формати.

https://sabvog.de/

Емилио Гордоа

Емилио Гордоа е Мексикански композитор, звуков артист, перкусионист и вибрафонист живеещ в Берлин, участващ в многобройни проекти като солист, както и в колаборации с театър, танц, пърформанс и други интердисциплинарни изкуства. Емилио е изключително фокусиран върху експерименталната музика, звуковото изкуство, музиката на шума, свободния джаз, импровизацията и съвременната музика. Той предефинира вибрафона като източник и го използва с различни подготвителни/разширени техники. Емилио е също така много активен композитор. През 2019 г. е гост-импровизатор в резиденцията на престижния фестивал в Моерс, а през 2021 г. получава почетно отличие от Prix Ars Electronica. Понастоящем е член на Splitter Orchester, Gordoa-Malfon-Edwards-Narvesen, Circuit Training, RadiationiX, Para.keets, Corso, Dörner-Thieke-Vorfeld-Gordoa и M0VE.

https://www.emiliogordoa.com/

Лена Черниявска

Лена е артистка, импровизаторка, изпълнителка и културна аниматорка която работи с глас, рисува и пише. Тя води експерименталната литературна програма по радио "Капитал" и си сътрудничи с артисти, свързани с Берлинската Echtzeitmusik сцена, както и със сцената на експерименталната/импровизирана музика по света. Опитва се повече да търси, отколкото да намира, защото "Този, който е намерил, е търсил погрешно" (Аглая Ветерани).

https://lenaczerniawska.weebly.com/

Миако Клайн

Миако Клайн е музикантка, базирана в Берлин. Тя е изпълнителка и импровизаторка, получила класическо образование по блокфлейта и цигулка, завършила обучението си с няколко различни магистърски степени. Има богат опит в изпълнението на съвременна музика, както и на ранна и импровизирана музика. Миако постоянно поставя под въпрос и предизвиква конвенционалните начини на изпълнение на музика, разширявайки границите между стиловете и жанровете чрез експерименти и интердисциплинарни колаборации. Тя свири като солист и камерен музикант и често си сътрудничи с композитори, които са написали произведения за нея. Миако е гостувала на Ensemble Modern, ICE contemporary Ensemble New York, Quartet New Generation, Il Pomo d'Oro. Сътрудничила си е с Cirque du Soleil и танцовата компания Constanza Macras | Dorky Park и редовно свири с JANE IN ETHER, дуото си WARBLE и тромпетиста Сава Стоянов. Тя завършва обучението си с няколко магистърски степени по музика.

https://www.miakoklein.com/

Георги Дончев

Георги Дончев се занимава с музика и пътува по света от 1979 г., а музиката го отвежда на четири континента. Основите му са в областта на класическата музика и джаза. Следва в престижния музикален колеж "Бъркли" в Бостън с пълна стипендия. В момента живее в България, и е изцяло ангажиран с експерименталната музикална сцена предимно в Европа.

https://georgedonchev.weebly.com/

Росен Захариев

Росен започва да свири на пиано на 7, а на тромпет на 10 годишна възраст. След като завършва Софийското музикално училище, става студент в Ротердамската консерватория при Боб Брукмайер, а от 1995 до 2000г. учи в музикалния колеж „Бъркли“ и работи в Бостън и Ню Йорк. Свири на "сцената за изгряващи артисти" в Уудсток ’99. Една от най-значителните му колаборации от този период е с барабаниста Боб Моузес, в албумите “Nishoma" и “Universal love song”, с участието на Аби Линкълн, Стив Кун, Крис Ууд, Скот Робинсън и Жак Шварцбарт. Основна движеща сила в джаз и авангард сцената в България, Захариев е и от пионерите на „музиката в реално време“. Носител е на Кристална лира за най-добър джаз музикант за 2018 г.

https://www.vanlaartrumpets.nl/en/artists/rossen-zahariev

сОо-Джан Кей

Музиката на сОо-Джан Кей е описана като "смесица от класическата музика на 20-ти век, свободна импровизация, пънк и джаз”. Тя е участвала е в различни проекти като солист, както и в различни състави с колеги от международната сцена за съвременна музика, на големи фестивали и концертни серии. Нейни композиции и записана музика са използвани в танцови, телевизионни и филмови продукции, включително номинирани на Международния филмов фестивал във Венеция. Понастоящем сОо живее в Корея, където е професор в Института Донг-Ах. сОо-Джан Кей продължава да експериментира и смело да търси нови начини за развитие на своето изкуство, като в този процес предоставя на слушателите изключително уникално преживяване.

https://ausland-berlin.de/soojung-kae

Ноа Кей Чои

Ноа Кей Чои е калиграф, писател на живо и дизайнер на лога, роден в Бостън. От 3-годишна възраст живее в Сеул, Южна Корея. Чрез елементи и стимули, открити в ежедневието, той деконструира и пресъздава сложни модели в своето изкуство. Чои печели наградата fist art brut през 2022 г. Показвал е произведенията си в галерия Nodeul Space 445, в Новозеландската аудио фондация и в арт центъра Nam June Paik. Той е писал на живо в HAN'S Haus в Мюнхен, Германия, Nam June Paik Art Center, Yeouido Hangang Park, Chlisung Shipyard, Mucontinent, Strange Fruit и други. Освен това, когато е на 9 години, той свири на барабани за групата Avant de Noise в Culture Seoul Station и Seochon Office.

https://ausland-berlin.de/noah-kae-choi

 

Куратор: Биляна Вучкова

Музикален фестивал

Куратор Биляна Вучкова