Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ВЪЛНА ОТНЕСЕ СТЪПКА В ПЯСЪКА

Станка Цонкова - Уша

22 февруари 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

22.02.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

ВЪЛНА ОТНЕСЕ СТЪПКА В ПЯСЪКА

Станка Цонкова - Уша

25 февруари от 14:00 ч. - тур в изложбата с Вера Млечевска и Станка Цонкова–Уша

18 март от 14:00 ч. - тур в изложбата със Станка Цонкова–Уша

Изложбата на Станка Цонкова – Уша е резултат от нейния престой в Япония през 2001 и 2003 г., по време на който прави стотици фотографии и видеозаписи, вдъхновена от живота и работата на ярки фигури, формирали японския следвоенен авангард като фотографа и кинематограф Ейко Хосое, основателите на буто – Тацуми Хиджиката и Оно Казуо, поета и драматург Юкио Мишима, които заедно създават неповторими произведения и отварят японската култура за света.

Творчеството на  Уша е отличено високо и тя е подкрепена с 6-месечна стипендия от Японската фондация в 2003 г., която я отвежда в магическия свят на буто.

Вследствие от дългогодишнотo ѝ сътрудничество с Ейко Хосое Уша развива проекта „Прегръдка – Каменни градини“, вдъхновен от едноименния албум на Ейко Хосое, каменните пластики на Исаму Ногучи и  японските каменни градини.

Непоказваните до днес произведения обхващат серия фотографски колажи, черно-бели и цветни фотографии и три видеопрожекции. За разлика от други етапи в творчеството на Уша, където експериментът с фотографските процеси и наслагването на слоеве са водещ елемент, в тази серия творби тя запечатва на лента с акуратна точност чистотата на формите като проявление на единен с природата спиритуален свят.

Силно впечатлена от светоусещането на японците за простота в хармонията, Уша наблюдава жадно живата и неживата природа в нейните наслоявания, разливи, срастъци, флуиди и вкаменелости. Понякога следите от тези процеси придобиват енигматичната кодираност на абстрактни картини. Композиции от по 4 или повече кадъра организират визуални хайку стихове. Фотографиите на Уша предизвикват сетивни усещания на съприкосновение със земята, с камъни, с кората на дърво и дори извикват еротизъм, проникващ природните форми. Тук именно прозира нагласата към сетивното, възприета от работата на Ейко Хосое Embrace Прегръдка.

В този период Уша пробва да работи и с видео, което ѝ дава шанса да заснеме много специално събитие – 96-ия рожден на Оно Казуо, който си отива на 104-годишна възраст през 2010 г. Запечатани са затрогващи мигове на почит и преклонение на приятели, почитатели и последователи от цял свят пред силата на неговия дух.

В други два видеофилма виждаме буто изпълнителката Кейко – предан ученик и последовател на Оно Казуо, на брега на океана, която се движи с ритуална посветеност и в състояние на дълбоко съзнаване се слива с божествената природа.

 

Вера Млечевска

 

Изложбата се осъществява в сътрудничество с Фондация Изкуство дела и документи и с подкрепата на Национален Фонд Култура.

Станка Цонкова - Уша

Куратор Вера Млечевска

Кадър от изложбата
Кадър от изложбата
Кадър от изложбата
Кадър от изложбата
Кадър от изложбата