Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

WE SEE UKRAINE

Ирина Ворона, Игор Грубич, Олга Филончук

21 февруари-07 март 2024

Пространство Ъгъл / oбщо пространство ет. 2

Откриване

20.02.2024., 19:00 часа

WE SEE UKRAINE

Ирина Ворона, Игор Грубич, Олга Филончук

 

Експозицията събира в еднo 6 артиста от България, Хърватия и Украйна, обединени в мисията да покажат силата и надеждата на хората, които живеят в Украйна, тези, които са отвъд новините. WE SEE UKRAINE ще бъде показана едновременно на три места: Топлоцентрала, КО-ОП, контейнер VOX POPULI между 20-ти февруари и 07 март.

 

В Топлоцентрала ще могат да бъдат видяни творбите на: 

🟡 Ирина Ворона - Украйна.
🟡 Игор Грубич - Хърватия.
🟡 Олга Филончук - Украйна/Германия.

 

WE SEE UKRAINE е съвместен проект за визуални и сценични изкуства, който пресъздава различните отпечатъци и емоции на хората, които живеят във война в Украйна. Проектът се базира на опита на обикновени украинци: бежанци или хора, които вече са успели да се завърнат по домовете си - или това, което е останало от тях.

Изложбата дава възможност да усетим палитра от различни емоции и чувства на един народ, който не само е народ във война, а народ, съставен от отделни хора, всеки от които продължава да търси и намира сили да се надява, да се бори, да мечтае и просто да живее по време на една война, която продължава без толкова нужния на човешката психика краен срок.
Какво дава на хората сила, надежда, гориво да продължат? Какво е да си обикновен човек, извън бойното поле, но поставен в ситуация, която изисква героизъм? Героизъм да си позволиш да изпитваш съвсем нормални човешки емоции и чувства, да имаш силата да запазиш човешкото в себе си.

Една изложба, която ни връща почти две години назад и ни показва, че войната все още съществува и продължава и то извън новинарския шум.

____

Тур

👉 На 24-ти февруари, в деня на годишнината от началото на войната, Анна Стоева, основен двигател на WE SEE UKRAINE и една от авторките, ще проведе кураторски тур през трите локации на изложбата (Топлоцентрала, КО-ОП, контейнер VOX POPULI)

🎤 Турът ще започне от 🕓 16:00 във фоайето на втори етаж на 📍Топлоцентрала и се очаква да продължи 2,5 часа в разходка и разговор. 

Турът ще запознае посетителите с личните истории на авторите и с пътя им от началото на войната досега, с творбите им и с историята им в контекста на изложбата. След Топлоцентрала следва пърформънса на Дария Пугачова в галерия КО-ОП, и турът ще приключи в 18:30 часа с греяно вино пред контейнер VOX POPULI. Там ще може да се види и работата на Анна Стоева. «Трите воала на неутралитета».

 

Записване за тур:

Кураторският тур е с предварително записване – моля, изпратете 2 имена и телефонен номер на: info@tanukifilms.com

 


🗓 Изложбата може да бъде посетена до 07 март.

____

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на Европейския съюз и Национален фонд „Култура”. Водещата организация в изложбата е Tanuki Films, а партньори са хърватската продукционна къща Eclectica и украинският Център за развитие на туризма на град Лвив. Партньори в организацията на изложбата в София са регионален център за съвременно изкуство Топлоцентрала, пространство за изкуство КО-ОП и Контейнер Vox Populi.

Ирина Ворона, Игор Грубич, Олга Филончук

С подкрепата на Творческа Европа на Европейски съюз и Национален фонд „Култура"

Организация и административна подкрепа Tanuki Films

Партньори Eclectica, Украински център за развитие на туризма на гр. Лвив.

Игор Грубич
Ирина Ворона
Олга Филончук
Олга Филончук