Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ЗАСЛОН

Изложба на Лийзъл Раф

17 октомври-26 ноември 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

17.10.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

ЗАСЛОН

Изложба на Лийзъл Раф

изложба

Със специалното участие на хор „Алабреа“


Лийзъл Раф е художничка, която живее и работи във Виена. По покана на „Топлоцентрала“ и кураторката Владия Михайлова тя ще представи свои произведения в Галерия „Куб“ на Центъра за съвременни изкуства.

Изложбата „Заслон“ включва скулптурни обекти и инсталации, част от които са свързани директно с архитектурата на пространството. Творбите на Лийзъл Раф се отнасят към актуални процеси и теми в изкуството, продължаващи в съвременността дългата традиция на развитие на значението на материалите, тяхното взаимодействие, процеса на създаване на обекти и връзката между скулптура и архитектура.

Авторката работи преди всичко с латекс, който е естествен природен материал, добиван от каучукови дървета. За нея той е изразно средство, което със своята пластичност, автентична суровост и непосредственост, както и с телесната си мекота изразява голямо богатство от значения в различни форми и във взаимодействие с разни други материали. Езикът, който Лийзъл Раф търси в работата си е директен, той е прям с публиката и основан както на възприятието за определена материалност, така и на „етическа“ система на осмисляне на художествения процес и неговите културни значения.

В произведенията на художничката няма йерархии, хоризонталите и вертикалите са включени във визуален език, който примирява опозиции като: меко и твърдо, въздигане и спускане, горе и долу, прозрачно и плътно и други. Изложбата включва зрителите в свят на смесени усещания и преливащи граници, който създава атмосфера на близост и приемане.

Централна за изложбата е скулптурната инсталация „Заслон“ (Shed), която „Топлоцентрала“ копродуцира с Пространството за съвременно изкуство „Франц Йозеф Кай 3“ във Виена. На границата между скулптурен обект и архитектурна постройка работата е свързана с местата на преминаване, които предлагат временна почивка и комфорт. В системата от значения, която авторката изгражда чрез езика на материалите, тези крехки зони на покой са свързани с грижата и вниманието, както и със спокойствието на телата.

„Заслон“ е изложба не на единичното, а на множеството. Тя създава достатъчно пространство и обем за „побирането“ на общности, на тела до други тела, които присъстват в пространството заедно и равнопоставено.

По покана на художничката и кураторката Владия Михайлова по време на изложбата специално участие има хор „Алабреа“ с ръководител Атанаска Попова. Обединени от желанието да пеят заедно, хора с най-разнообразни занимания се събират в продължение на години, изпълнявайки богат репертоар от класически и съвременни произведения. Всеки втори четвъртък от изложбения период хор „Алабреа“ ще провежда открити и включващи публиката репетиции и хорови игри, а в последния уикенд на изложбата, на 25 ноември ще представи и кратък концерт като завършек на този процес.

Изложбата на Лийзъл Раф в Галерия Топлоцентрала – Куб се осъществява в партньорство с Австрийско посолство в България.

 

Повече информация за Лийзъл Раф:

Лийзъл Раф е родена през 1979 г. в Щутгарт, Германия, понастоящем живее и работи във Виена. Представяла е свои творби в самостоятелни изложби в Пространството за съвременно изкуство „Франц Йозеф Кай 3“ във Виена, Австрия, в редица галерии: Софи Тапайнер, Виена, Австрия; Николас Круп, Базел, Швейцария; НЕВВЕН, Гьотеборг, Швеция; Биенале Фрайбург, Фрайбург,
Германия; Шарп Проджектс, Копенхаген, Дания, както и на други места. Участвала е в групови изложби, сред които „Авангард и съвременноста“ в Белведере 21, Виена, Австрия; „Енджой – колекцията на mumok в преход“, Музей на съвременното изкуство на фонда Лудвиг във Виена (mumok), Виена, Австрия; „Негодувание“, Кунст Меран, Мерано, Италия; и „Изплъзващо се докосване“, Хотел Мадрагоа, Лисабон, Португалия.

Изложба на Лийзъл Раф

изложба

Художник / художници Лийзъл Раф

Куратор Владия Михайлова

Партньори Австрийско посолство в София; Пространството за съвременно изкуство „Франц Йозеф Кай 3“, Виена

Shed, 2023, latex, metal, palm leaves, talcum, and Covered, 2023, latex, colour
Nest 2 and Nest 3, 2022, glass, metal, leather, latex, epoxy resin
Shed, 2023, latex, metal, palm leaves, talcum. Liaisons (Var III), 2023, latex, metal, rope, pigment, talcum
Liaisons (Var III), 2023, latex, metal, rope, pigment, talcum
Liaisons (Var III), 2023, latex, metal, rope, pigment, talcum
Shed, 2023, latex, metal, palm leaves, talcum, and Covered, 2023, latex, colour
Shed, 2023, latex, metal, palm leaves, talcum. and Liaisons (Var III), 2023, latex, metal, rope, pigment, talcum
Nest 2 and Nest 3, 2022, glass, metal, leather, latex, epoxy resin
Liaisons (Var III), 2023, latex, metal, rope, pigment, talcum
Liaisons (Var III), 2023, latex, metal, rope, pigment, talcum