Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

Ива Свещарова и Вили Прагер, Bulgaria

13 February 2024, Tuesday

Black box

19.00 hour

Ива Свещарова и Вили Прагер, Bulgaria

Еуфория на болестта

или прекрачване на микроскопичните граници

Разбирането на човечеството за това що е болест претърпява дълбоки промени през вековете. От приписването на свръхестествени сили на болестите в древността през откритията на микробната теория през 19 век до пандемията от COVID-19 - разказът ни за болестта винаги е оформен както от напредъка на науката, така и от културни вярвания и практики на времето.

Представлението „Еуфория на болестта“ навлиза в дълбоката тема за болестта през „тялото“ на един от най-малките, но най-мощни патогени, познати на човечеството – вирусът, за да се вгледа в най-критичния момент за всеки човек: срещата със заразата Представлението изследва многопластовите отношения между клетката-гостоприемник и вируса, за да представи своята абстрактна перспектива върху тези толкова миниатюрни, но така съществени сложности, преплетени в един общ „танц“.

В „Еуфория на болестта” вирусът е метафорична проекция на тих нашественик, подобен на изкусител, на природна сила, който образува от нападатели.  Механизмите на нападение и разпространение на заразата се разкриват чрез поредица от плавни и динамични сцени, подчертаващи адаптивността, устойчивостта и непредсказуемостта на вирусното присъствие.

Представлението надхвърля буквалното, навлиза в символните аспекти на заразата и преплита прозрения и интуитивен опит от срещата с непознатото, създавайки сценична среда, която отразява сложните връзки между човека и вируса. В нея вирее и неминуемата еуфория, която при завладяването на клетката създава предпоставки и нашественикът, и гостоприемникът да изпитат удоволствие и наслада.

В „Еуфория на болестта“ вирусът се превръща в ключ към артистично пространство, където границите между болестта, разбирането и човешкият опит се размиват и трансформират.

Вижте трейлър

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване на частни културни организации“ и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и Гьоте -институт България.

 

Ива Свещарова и Вили Прагер, Bulgaria