Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

Жената, която уши знамето

Стефани Ханджийска, Bulgaria

26 June 2022, Sunday

Big hall

19.00 hour

Жената, която уши знамето

Стефани Ханджийска, Bulgaria

Танцовият филм "Жената, която уши знамето" изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц.
Стефани Ханджийска е режисьор и хореограф на продукцията, заснета в Лондон, Великобритания с международен екип от България, Великобритания, Италия, Германия, Полша и Сингапур. 
Костюмите във филма са създадени от българският стилист Вероника Благоева. 
Филмът е експресивно тълкуване на историята на Райна Футекова (Райна Княгиня) чрез танц и мода, вдъхновен от нейната "Автобиография", и се интересува от ролята на жените в историческите събития и влиянието им над живота на другите.
Екипът изследва историята на 11 българки, които избират по критерии за вдъхновение от техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите - Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други.
Филмът цели да постави жените и тяхната история в центъра на зрителското внимание - дългосрочна мисия на Стефани от предишния й филм за женствеността INNER BLOOM (колаборация с Коста Каракашян).
Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на България и е реализиран в рамките на резидентската програма на Studio Wayne McGregor в Лондон.

Танцов филм:
Режисура: Стефани Ханджийска
Хореография: Стефани Ханджийска в колаборация с танцьорите
Главен оператор: Самира Оберберг4
Музика: Георги Атанасов
Асистент хореограф: Елена Маринова
Танцьори: Александра Дерека, Алесия Томасини, Анна Евънс, Елиса Стебел, Елена Маринова, Фриедерике Зинн, Христиана Въжарова, Джейд Лемон, Манди Тан, Теса Никълс, Тринити Магуайър-Туумбс
Стедикам оператор: Аадхар Гупта
1ви Асистент Камера: Айрис Стийл
2ри Асистент Камера: Анастасия Радшентко
Костюми: Вероника Благоева
Костюмни дизайнери: Силия Калдерон и Матю Дъфи
Грим: Емилия Николова, Есра Куртул, Нийв Краддок, Велина Маринова
Монтаж: Кейти Едуардс, Стефани Ханджийска
Фотограф: Туфаел Кабири
BTS Фотограф: Анна Ноакс
Графичен дизайн: Албена Казакова
Мениджър проект: Ширин Ходжева
Ръководител изследване: София Йолова
Асистент продукция: Петър Генчев

За екипа:
Стефани Ханджиийска е режисьор, хореограф и танцов изпълнител от български произход, която живее в Лондон, алумни на магистратура "Съвременен танц" в London Contemporary Dance School в Лондон.
Работата на Стефани е селектирана на форуми като Resolution Festival 2022, Dance Umbrella Festival 2020 и The Place в Лондон, ImPulsTanz 2019 във Виена и всички големи форуми в България. През 2021ва година, Стефани има възможност да бъде част от танцовия екип в проекта ABBA Voyage, с който легендарната група се завръща на сцената след почти 40-годишна пауза.
Работата й "Йон (пиеса за осиновените)" е номинирана за награда "ИКАР" за съвременен танц през 2017та година.
Стефани е основател и председател на фондация "Човек с шапка", която има за мисия за развива съвременния танц и танцовия филм в България, и е основател на програмата за танцово кино "Фокус Кино Танц".
Работата й се интересува от женствеността, капитализма и идентичността.

Фондация "Човек с шапка" e българска културна организация, създадена през 2016та година, която развива българския съвременен танц и танцово кино.
Фондацията работи в няколко области - образование, даване на ранни кариерни възможности за млади артисти, продуциране на танц и танцово кино и популяризиране на българско съвременно изкуство в международен аспект.
Фокус Кино Танц е холистична инициатива на фондация "Човек с шапка", която развива танцовото кино в България с екип режисьорите Коста Каракашян, Стефани Ханджийска и Силвия Чернева.
Фокус Кино Танц съчетава обучителна програма, турне "Танцово кино на път из България", продукция на професионални танцови филми и колаборация с международни гости.
Фокус Кино Танц се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Стефани Ханджийска, Bulgaria

Tufael Kabiri
Tufael Kabiri
Tufael Kabiri
Tufael Kabiri