Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Петър Дундаков, Явор Гърдев, Венелин Шурелов, Bulgaria

06 April 2023, Thursday

Big hall

20.00 hour

Петър Дундаков, Явор Гърдев, Венелин Шурелов, Bulgaria

Преследващи ни гласове на бъдещето…
Сънуваме небе над небето…

Дали мечтата на човек да достигне до далечни планети е само една утопия или може да се превърне в реална антиутопия? Самотникът Кастор, обитател на пуста колония на екзопланета в близкия космос, получава смущаващо съобщение от самия себе си с точни указания как да предотврати предстоящата си смърт. Изправен пред бездната на неизвестното си бъдеще, Кастор потъва в спешно разследване на също толкова неизвестното си минало, което поставя на изпитание неговата идентичност и го подмамва в скритите подмоли на собствената му личност.

Едно музикално-драматично и визуално преживяване на категорията „човешко“ – между необятния космос и екзистенциалния микрокосмос.

Номинация за наградата „Икар“ 2022 на Съюза на артистите в България за драматургичен текст.

„Времевият период, който нашият сюжет обхваща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази пресконференция през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб, който да успее да преодолее „скромното“ разстояние от около четири светлинни години до една близка до Земята екзопланета в съседното съзвездие Алфа Кентавър. Мисълта на какво невероятно изпитание би бил подложен човекът, за да постигне дори тази неимоверно скромна мечта, застана в центъра на историята на Кастор Пек.“ Явор Гърдев

„Светът започва да изглежда все повече контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното. Все по-малко сме изкушени от него, независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си. Това беше първичният ми размисъл и вдъхновение за създаването на музикалното произведение – диалектиката между прогреса и непознатото.“ Петър Дундаков

Оригинално и провокативно сценично произведение, което навлиза във въпросите на нашето съвремие. Камелия Николова, Литературен вестник

Петър Дундаков е успял да придаде чрез музиката усещането за безкрайност, за нещо извън волята и човешките понятия, за титаничността на космоса, успял е да се доближи до вселенската самота. Това усещане е постигнато и в цялостното решение на пространството и начина на взаимодействие между музикалния и театралния елемент. Албена Тагарева, сп. Homo Ludens.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022".

Билети: 20 лв. (стандартен) и 15 лв. (за учащи, пенсионери, хора в неравностойно положение)

След представлението на 6 април ще се състои дебат на тема УТОПИИТЕ И АНТИУТОПИИТЕ ЗА ЧОВЕШКОТО БЪДЕЩЕ с участието на екипа на спектакъла и с модератор Камелия Николова. 

Дебатът е част от проекта „СЦЕНАрт“ на Сдружение „АНТРАКТ“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022“.

Петър Дундаков, Явор Гърдев, Венелин Шурелов, Bulgaria