Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?

Соня Преград, Croatia

16 May 2022, Monday

Big hall

19.30 hour

Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?

Соня Преград, Croatia

Представлението е резултат от съвместната работа на TRAS студио и хореографката Соня Преград, обединили се около специфични физически аспекти на женското тяло. Като автор Соня Преград надгражда досегашния подход в соло-продукциите си, където винаги е била фокусирана върху женското тяло като обект, така че заглавието и структурата на „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?“ представляват каталог от отличителни белези, обективизиращи женското тяло, заети от предишни представления на хореографката. 

Да изследва тялото като предмет е присъщо на хореографската и изпълнителската танцова практика. Тялото в едно представление е винаги обект на гледната точка на зрителя, на хореографа, но също и обект на собствения си поглед. То съществува като обект на собственото ни възприятие за него – т.е. на нещо, което сме учени да наричаме „тяло“ и нещо, което сме учени да наричаме „мое“. Изначално патриархатът се отнася към женското тялото като към обект. Но драг жанрът еманципира тази обектност от женския пол със специфично, изцяло доброволно преувеличение в поведението и започва да играе с нея – сякаш я открадва, но за да преформулира, преформатира и мобилизира начина, по който зрителят ще я възприеме. Тази игра именно се случва и на сцената на „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?“

Хореографски представлението поставя пред зрителя чувствителността на възприятията ни и докосването на тяло, предмети и пространство – и всичко това пресъздадено от образите на три драг кралици. 

Представлението се реализира с подкрепата на Министерство на културата и медиите, Хърватия.

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ - Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

Соня Преград е танцов артист, изпълнител и преподавател. Завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ към Университета за изкуства в Берлин, а преди това учи в “ArtEZ” Aрнхем, Холандия. Нейните солови работи и представления, създадени в сътрудничество с Вили Прагер, Силвия Марчиг, Марияна Крайач и много други, са представяни из цяла Европа. Соня е съоснователка и съорганизаторка на фестивала „Импроспекция“ в Загреб, съоснователка на проекта “Antisezona” – едногодишна програма за представяне и контекстуализиране на съвременен танц и сходни перформативни практики в Музея за съвременно изкуство в Хърватия. От 2011 г. тя е от организаторите и на международния проект и интерактивно танцово списание “TASK” съвместно с танцов център „Тала“ в Загреб. Участва в представления на Мег Стюарт, Борис Шармац, Саня Ивекович, Изабел Шад и др. Получава хърватската национална награда за най-добра изпълнителка и цялостна работа в областта на танца, както и две колективни награди на Танцовия съюз на Хърватия. Отличена е по време на 26-то Славонско биенале. 

Соня Преград, Croatia