Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

Мъртви души

Гергана Димитрова, Bulgaria

07 June 2023, Wednesday

Big hall

19.30 hour

Мъртви души

Гергана Димитрова, Bulgaria

Танцовият спектакъл "Мъртви души" е вдъхновен от едноименният роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна упражнява върху всички нас. Спектакълът ще бъде без думи, съчетаващ танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография.

"Мъртви души" представлява съвременно изследване на душата по време на война. Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа “Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново. И в неговата традиция на портретиране на малките, но много говорещи детайли у поведението, обкръжението, облеклото на един човек, ще изследваме белега на войната върху тялото и душата.

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация.

Копродуценти  на танцова продукция „ Мъртви души“ са ONE DANCE WEEK и РЦСИ Топлоцентрала.

Партньор на проекта е ОКИ Дом на културата „Средец“ София.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22 и на Министерството на културата и е част от програма “Наследство” на Фондация Пловдив 2019 г

Гергана Димитрова, Bulgaria