Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

SPIDERS

VOX POPULI, Bulgaria

06 December 2022, Tuesday

Big hall

19.30 hour

SPIDERS

VOX POPULI, Bulgaria

This event is in Bulgarian.

Актьори пресъздават истински истории на лишени от свобода, събрани от екипа през лятото на 2022.  
 
 „ПАЯЦИ“ - първа част от трилогията „Паяци“, „Нощни пеперуди“ и „Божи кравички“, с която VOX POPULI продължава изследването на маргинализирани социални групи, което стартира с поредицата „Невидими“ през 2012 . В навечерието на десетата си годишнина, Студиото започва този проект с поглед към едни от стигматизираните представители на обществото ни -  респективно затворниците, проститутките и представителите на монашеството.  
 
 „ПАЯЦИ“ изважда наяве истории от Софийския затвор  - как “лишените” понасят загубата на свободата; дали вярват, че ще бъдат реабилитирани след изтичането на присъдата си и как възнамеряват да продължат живота си оттам нататък.  „Затворник“ е печат върху личността, който трудно може да бъде изтрит и пречи на човека да се върне към нормалността. Много от лишените от свобода в някакъв момент отново попадат зад решетките -  често, защото към тях липсва обществено доверие към тях и/или не успяват да се интегрират. 
 
 През 2021 Студио за документален театър VOX POPULI радикално представи новата си творческа стратегия, а именно извеждането на театралното съдържание в екстериорна градска среда. Със създаването на своите 6 сценични кабини (автономни микро-сцени, в които за пръв път се разположи спектакълът „ЕКСПОНАТИ“ 2021), последвано от реализацията на открита сцена „Контейнер“, VOX POPULI  отговори на нуждата от социално-артистичен жест, роден ОТ и ЗА градската среда. Традиционният „вербатим“ метод на VOX POPULI, в който текстът за театър се ражда от живото слово на обикновени хора и изследва актуални, важни за обществото ни теми, е инструмент за провеждане на артистична акция със силна социална ангажираност. 
 
Историите са събрани със съдействието на Централен Софийски Затвор и в партньорство с „Български хелзинкски комитет“. 

---

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на „Програма „Култура“ на Столична община. Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел „Открити сцени“.  
 
VOX POPULI развива своята дейност през 2022, благодарение „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален Фонд „Култура“ 

VOX POPULI, Bulgaria

Драматургия и режисура Неда Соколовска

Scenography Невена Георгиева

Тechnical Implementation Ивайло Георгиев

With the participation of Петко Каменов, Георги Налджиев, Живко Гущеров, Богдан Казанджиев, Николай Върбанов, Петър Булиев, Пламен Славов, Поло Оконе