Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

DERVISH

Ziya Azazi, Турция

30 май 2024, четвъртък

Зала 1

19.30 часа

60 мин.

DERVISH

Ziya Azazi, Турция

танцов пърформанс

Ziya Azazi е повлиян от суфизма, екзистенциална философия, докато оформя собствената си индивидуалност и танц. В основата на суфизма се крие мистицизмът, който изследва причината за създаването на човека и вселената, в която той живее. Според тази философия, която изучава причинно-следствената връзка на съществуването, човекът е същност, която трябва да узрее и да бъде просветлена.
DERVISH“ е разказ за пътуването на това същество.

За Ziya Azazi: 

Ziya Azazi е роден в Антакия, Турция. Учи в минния факултет на Истанбулския технически университет между 1986 и 1991 г., когато учи и гимнастика. От 1990 до 1994 г. създава първите си хореографски творби в Държавния театър на Истанбул. След като постави соловия си спектакъл "Unterwegs Tabula Rasa" във Виена през 1999 г., той беше награден със стипендия от Summer Dance Week Vienna (Dance Web) и бе обявен за "Най-забележителният танцьор на годината в Австрия” от списание Ballet International.

Azazi започва да изследва традиционния танц на суфиите през 1999 г.

Хореографирайки този танц с различни интерпретации, той създава своите моноспектакли "Work in Progress I" (2001), "Work in Progress II" (2003). През тези години той продължава да работи с Виенската народна опера, Театърхаус, Щутгарт и Големия театър на Женева.
Продължавайки интереса си към традиционните танци, той интегрира знанията си за експерименталност и повторение, които е придобил чрез тези танци, със собствената си артистична и емоционална ориентация. Той създава „DERVISH“, съчетавайки двете си солови творби „Dervish in progress“ (2004) и „Azab“ (2005).

Докато обогатява силата на соловия си танц с непрекъснатите си изследвания, Azazi остава в контакт с различни дисциплини. Междувременно разработва проекта „Icons” (2007) в сътрудничество с френския музикант Серж Адам. Той постави под въпрос иконизацията и връзките с традициите в този проект.
Неговото поставяне под въпрос на традиционното и изследване на естеството на повторението и жизнения цикъл го накараха да добави огън към соловия си танц. Смесвайки естествените характеристики на огъня с танца си, артистът създава своята творба, озаглавена „Жара” (2010).
Взаимодействието му с огъня, проучванията му във вихъра и идеите му за концепцията за цикличност проправиха пътя за неговия проект „Енергия“ (2012). В този проект той отново работи с различни дисциплини и споделя вечната трансформация на огъня и неговата естетика със своята публика.
В последния си проект „Bolero” (2014) той интегрира удивителния цикъл на повторение в музиката на Равел с естетиката на неговия танц. В този солов спектакъл той представи на публиката различна динамика на танца, отразявайки всички техники, които е развивал през годините и използвайки технологичните възможности.

В суфизма има четири врати: Законът, Пътят, Реализацията и Разпознаването. Вратата на Закона е първото и най-долното стъпало от пътуването. Пред вратата на Пътя мисълта да станеш чисто същество узрява чрез практика и повторение. Вратата на Реализацията е рангът, където човек достига реалността без никакви средства и предава знания на другите.

„Azab” изобразява усилието на човека да премине през тези 3 врати. Изразявайки това, артистът често използва въртене в хоризонтална равнина. Търсенето, което поставя на сцената, е едновременно философско и артистично. Пътуването завършва с опознаване и разпознаване на себе си пред вратата на Разпознаването.

„Dervish in Progress“ ни посреща на тази последна врата. Завършеност и радост се виждат във всяко движение на артиста. Грацията на неговото въртене отразява къде е умът му в това пътуване.
Зия Азази, който минава през вратите на Закона, Пътя и Реализацията в „Azab“, отваря вратата към Разпознаването в „Dervish in progress“.

Освен че представя много творби както като танцьор, така и като хореограф по време на кариерата си, Azazi отдава голямо значение и на семинарите. Като предава целия опит, който е придобил във времето, той се опитва да напътства другите хора в разширяването на техните граници и в откриването на силата в себе си. 

Photo credits: Stefan N. Shterev

Не пропускайте и останалите събития със Ziya Azazi в София:

Ziya Azazi will be at Sofia for week with a very intence program. See more in the links bellow:

Ziya Azazi, Турция

танцов пърформанс

Концепция Ziya Azazi