Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

МАРАТОН НА ЯПОНСКИТЕ ИЗКУСТВА

Рубекула, България

18 септември 2022, неделя

Зала 1

11.00 часа

1 ден

МАРАТОН НА ЯПОНСКИТЕ ИЗКУСТВА

Рубекула, България

Фестивал

Пренесете се в Япония за един ден с МАРАТОН НА ЯПОНСКИТЕ ИЗКУСТВА!

Ако обичате Япония и японската култура, ако са ви интересни японските изкуства, ако искате да научите повече за тънкостите на оригамито и шодо калиграфията, както и за философията на бойното изкуство айкидо, или пък да преживеете магията на уникалния японски куклен театър „Такеда“ – значи това събитие е за вас!

Пригответе се за нашия 10-часов маратон!

В рамките на един цял ден ще имате възможност да присъствате на редица прояви, свързани с Япония и японските изкуства. Ще има спектакли, демонстрации, работилници, беседи и всичко това с ВХОД СВОБОДЕН!

Събитието е част от Лятна програма на Столична община и е възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Столична община.

Дата: 18 септември 2022 (неделя)

Място: Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

Време: от 11:00ч. до 21:00ч.

Програма:

11:00-13:00 - ОРИГАМИ КЛАС – практическа работилница на Японски културен център „Кокоро“

13:30-14:30 – ДЪЩЕРЯТА НА САМУРАЯ – японски куклен театър „Такеда“ – спектакъл на Театрална формация „Сенджу“

14:30-15:00 – ЯПОНСКИ МАРИОНЕТЕН ТЕАТЪР „ТАКЕДА“ – беседа с Театрална формация „Сенджу“

15:00-17:00 – ШОДО КАЛИГРАФИЯ – практическа работилница на Японски културен център „Кокоро“

17:00-19:00 – ФИЛОСОФИЯТА АЙКИДО – демонстрация и беседа на Японски културен център „Кокоро“

19:30-20:30 – ИССЪН БОШИ – японски куклен театър „Такеда“ – спектакъл на Театрална формация „Сенджу“

20:30-21:00 – ЯПОНСКИТЕ МАРИОНЕТКИ – беседа с Театрална формация „Сенджу“

Кой стои зад маратона?

Театрална формация „Сенджу“ е създадена през 2018 година от група независими куклени артисти. Нейната цел е да развива и представя техниките на японския куклен театър „Такеда“ – уникална японска марионетна система, и да работи за развитието на кукления театрален език. Ментор на формацията е Сенджу Такеда – последният и единствен наследник на театър „Такеда“ в света. До момента формацията има два спектакъла, които представя в България и чужбина. Спечелила е редица награди от международни театрални фестивали.

Японски културен център „Кокоро“ е създаден през 2021 година по инициатива на школата по айкидо – „Айкискуул“. Неговата цел е да направи достъпни за обществеността изкуствата, занаятите и философските богатства на Япония. Културният център осъществява мост към духа на Япония, като предлага класове по традиционни приложни изкуства, бойни изкуства, курсове по японски език и култура, практически работилници.

А ето малко повече за проявите...

И двата спектакъла - „Дъщерята на самурая“ и „Иссън Боши“, са уникални по рода си, защото са създадени с менторството на самия Сенджу Такеда – единственият наследник на театър „Такеда“ в света! Театър „Такеда“ е японски марионетен театър, датиращ още от 17 век. Не изпускайте възможността да присъствате на този уникален театър, защото в момента може да бъде видян единствено в Япония и у нас, в спектаклите на Театрална формация „Сенджу“! Ще видите както традиционни марионетки „Такеда“, така и марионетки-гиганти, маскоти и театър на сенките. Ще чуете авторска музика и песни. А след всеки спектакъл ще може да ни зададете вашите въпроси и да си поговорим за тази уникална японска марионетна традиция!

В двучасовият клас по оригами ще направим така, че хартията в ръцете ни да оживее! Ще работим с красива японска хартия, чрез която ще създадем чудни фигури, а всичко това ще бъде подкрепено с разкази за възникването на това изключително древно японско изкуство, криещо своите тайнства. Оригами е не само красиво изкуство, а позволява и създаването на доста практични предмети, които човек може да използва в ежедневието си или като допълнение към подарък за специален повод.

По време на другата двучасова работилница ще ви въведем в пътя на Шодо - основни познания и умения за японската калиграфия. Какъвто и да е процесът на създаване на Шодо, той винаги води до състояние на спокоен ум, предавайки духът на словото чрез четка и мастило. А мастилото никога не би ни излъгало…

Каним ви да изживеете една неповторима демонстрация по Айкидо! Ще разберете за пътя на бойното изкуство, неговата философия и сила. Думата „айкидо“ означава „Пътят на Хармония с Духа и Вселената”. „Айкидо – това е НЕ-съпротивление. Тъй като е несъпротивляващо се, то е винаги победоносно.” - Сенсей Морихей Уешиба

Рубекула, България

Фестивал