Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

МАРАТОН НА ЯПОНСКИТЕ ИЗКУСТВА

Рубекула, Bulgaria

18 September 2022, Sunday

Big hall

11.00 hour

МАРАТОН НА ЯПОНСКИТЕ ИЗКУСТВА

Рубекула, Bulgaria

Пренесете се в Япония за един ден с МАРАТОН НА ЯПОНСКИТЕ ИЗКУСТВА!

Ако обичате Япония и японската култура, ако са ви интересни японските изкуства, ако искате да научите повече за тънкостите на оригамито и шодо калиграфията, както и за философията на бойното изкуство айкидо, или пък да преживеете магията на уникалния японски куклен театър „Такеда“ – значи това събитие е за вас!

Пригответе се за нашия 10-часов маратон!

В рамките на един цял ден ще имате възможност да присъствате на редица прояви, свързани с Япония и японските изкуства. Ще има спектакли, демонстрации, работилници, беседи и всичко това с ВХОД СВОБОДЕН!

Събитието е част от Лятна програма на Столична община и е възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Столична община.

Дата: 18 септември 2022 (неделя)

Място: Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

Време: от 11:00ч. до 21:00ч.

Програма:

11:00-13:00 - ОРИГАМИ КЛАС – практическа работилница на Японски културен център „Кокоро“

13:30-14:30 – ДЪЩЕРЯТА НА САМУРАЯ – японски куклен театър „Такеда“ – спектакъл на Театрална формация „Сенджу“

14:30-15:00 – ЯПОНСКИ МАРИОНЕТЕН ТЕАТЪР „ТАКЕДА“ – беседа с Театрална формация „Сенджу“

15:00-17:00 – ШОДО КАЛИГРАФИЯ – практическа работилница на Японски културен център „Кокоро“

17:00-19:00 – ФИЛОСОФИЯТА АЙКИДО – демонстрация и беседа на Японски културен център „Кокоро“

19:30-20:30 – ИССЪН БОШИ – японски куклен театър „Такеда“ – спектакъл на Театрална формация „Сенджу“

20:30-21:00 – ЯПОНСКИТЕ МАРИОНЕТКИ – беседа с Театрална формация „Сенджу“

Кой стои зад маратона?

Театрална формация „Сенджу“ е създадена през 2018 година от група независими куклени артисти. Нейната цел е да развива и представя техниките на японския куклен театър „Такеда“ – уникална японска марионетна система, и да работи за развитието на кукления театрален език. Ментор на формацията е Сенджу Такеда – последният и единствен наследник на театър „Такеда“ в света. До момента формацията има два спектакъла, които представя в България и чужбина. Спечелила е редица награди от международни театрални фестивали.

Японски културен център „Кокоро“ е създаден през 2021 година по инициатива на школата по айкидо – „Айкискуул“. Неговата цел е да направи достъпни за обществеността изкуствата, занаятите и философските богатства на Япония. Културният център осъществява мост към духа на Япония, като предлага класове по традиционни приложни изкуства, бойни изкуства, курсове по японски език и култура, практически работилници.

А ето малко повече за проявите...

И двата спектакъла - „Дъщерята на самурая“ и „Иссън Боши“, са уникални по рода си, защото са създадени с менторството на самия Сенджу Такеда – единственият наследник на театър „Такеда“ в света! Театър „Такеда“ е японски марионетен театър, датиращ още от 17 век. Не изпускайте възможността да присъствате на този уникален театър, защото в момента може да бъде видян единствено в Япония и у нас, в спектаклите на Театрална формация „Сенджу“! Ще видите както традиционни марионетки „Такеда“, така и марионетки-гиганти, маскоти и театър на сенките. Ще чуете авторска музика и песни. А след всеки спектакъл ще може да ни зададете вашите въпроси и да си поговорим за тази уникална японска марионетна традиция!

В двучасовият клас по оригами ще направим така, че хартията в ръцете ни да оживее! Ще работим с красива японска хартия, чрез която ще създадем чудни фигури, а всичко това ще бъде подкрепено с разкази за възникването на това изключително древно японско изкуство, криещо своите тайнства. Оригами е не само красиво изкуство, а позволява и създаването на доста практични предмети, които човек може да използва в ежедневието си или като допълнение към подарък за специален повод.

По време на другата двучасова работилница ще ви въведем в пътя на Шодо - основни познания и умения за японската калиграфия. Какъвто и да е процесът на създаване на Шодо, той винаги води до състояние на спокоен ум, предавайки духът на словото чрез четка и мастило. А мастилото никога не би ни излъгало…

Каним ви да изживеете една неповторима демонстрация по Айкидо! Ще разберете за пътя на бойното изкуство, неговата философия и сила. Думата „айкидо“ означава „Пътят на Хармония с Духа и Вселената”. „Айкидо – това е НЕ-съпротивление. Тъй като е несъпротивляващо се, то е винаги победоносно.” - Сенсей Морихей Уешиба

Рубекула, Bulgaria