Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Механика на дистанцията

SÍN Arts Centre, Унгария

11 април 2022, понеделник

Голяма зала

19.30 часа

60 мин

Механика на дистанцията

SÍN Arts Centre, Унгария

сайт специфичен пърформанс

“Механиката на дистанцията” е специфична хореография за трима танцьори и музикант, която се изпълнява в публично пространство, изложбени зали, фоайета, градини, площади и т.н. Публиката следва изпълнителите в пространството и сама определя близостта си с артистите. Пърформансът се винаги се адаптира към спецификите на конкретното пространство.

Изпълнителите, идващи с от много различни контексти (класически балет, народни танци и съвременни танцови форми) и музикантът се намесват толкова много в личните пространства на другия, че наблюдателят/зрителят може да се отдалечи от обичайните им пориви/ограничения за интерпретация. Телата поставят танца в перспективата на изобразителното изкуство чрез своята пластичност и материалност.

Механиката на разстоянието се фокусира върху позиционирането на статични и движещи се тела в пространството, натрупването на съвпадащи и несъответстващи системи в него и изследването на разстоянието между телата. За да илюстрира този проблем, инструментът на хореографа е да намери правилния жест, превод на абстракцията към физическото тяло.

Произведението представя срещи-вариации на тела в пространството, стимулиращи свободната интерпретация. Епизодичните събития, извлечени от социален и личен контекст, представляват емоционални, морални или интелектуални ситуации.“ В хореографията на Месарош пряката, осезаема заедност и близост срещат по-възвишено, тържествено измерение и се допълват от по-политическо измерение с цел намиране на отговор на въпроса докъде могат да се разширят границите на танца, какви потенциали са в основата на специфична, лошо експлоатирана (инфра)структура и какви са безкрайните измерения на експериментирането, откритото пространство, което чака да бъде изследвано.(Доротя Албърт, szinhaz.net)

Хореографията е осъществена с помощта на програмата “Жолтан Имре” на Националния културен фонд и е сред селектираните на  Aerowaves Priority Selection in 2020.

“Механика на дистанцията” гостува в България благодарение на платформата Perform Europe, в партньорство между SIN Arts, АСТ фестивал за свободен театър и РЦСИ “Топлоцентрала”.

 

SÍN Arts Centre, Унгария

сайт специфичен пърформанс

Хореография и концепция Мате Месарош

Създатели и изпълнители Йена Ялонен, Мате Месарош, Жофия Тамара Вадаш

Музика Арон Портелеки

Консултант/и Тамаш Бако

Продуцент/и SÍN Arts Centre

László Bellai
László Bellai
László Bellai
László Bellai
László Bellai