Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

АСТ ФЕСТ 2022: Публично представяне на резултати от уъркшоп с Ислам Елнебиши

Радар София, България

15 октомври 2022, събота

Зала 1

18.30 часа

60

АСТ ФЕСТ 2022: Публично представяне на резултати от уъркшоп с Ислам Елнебиши

Радар София, България

Публично представяне

Египетският танцьор и хореограф ислам Елнебиши работи с местни танцьори и изпълнители в София (както професионалисти, така и такива без опит) за участие в проект, който ще бъде разработен в две фази в края на септември и началото на октомври по време на резиденцията му в Радар София по програмната линия “Distance and Resistance”. След безплатен уъркшоп за запознаване ще последва изследователски процес и финално публично представяне.

Проектът e продуциран от "Радар София" и се разработва в партньорство с Гьоте институт България, движенческа лаборатория ХОД и регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала, с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура". В момента ислам Елнебиши живее в Гисен, Германия, където е част от магистърската програма CUP (Choreographie und Performance) в Института за приложни театрални изследвания, а освен това е активен участник от независимата танцова сцена в Брюксел.

Описание на изследването:

Процесът се занимава с някои много основни понятия за танца като въображение, възприятие, интерпретация и представяне. Чрез партитури за движение инициираме движение от специални образи/представи и предизвикваме възприятието на публиката, като позволяваме тези образи да бъдат физически видени, разпознати от публиката, а също и от другите изпълнители, и след това коментираме този предложен физически образ на сцената, чрез думи. Оставяме да се случи взаимодействие между предложените физически образи и текстовете на изпълнителите, както и между възприятието на публиката и начина, по който изпълнителите описват тези физически образи.

"Чрез тази резиденция бих искал да открия какви са образите/възприятията/въображенията, които различните тела могат да създадат в очите/ума на наблюдателя. И какви са начините да се опишат тези образи/възприятия и как да се коментират някои популярни/стереотипни образи, които някои тела създават във въображението на публиката. С това бих искал да обърна внимание как някои тела винаги се свързват със специфични образи в колективното глобално съзнание и колко ограничено и подвеждащо може да бъде това. И как има много други възможни начини за възприемане на тези тела и за отношение към тях. Изследването се занимава и с основната тенденция в съвременния танц да бъде мистериозен, а атмосферата да бъде мрачна и недостъпна, докато тук ние вървим в обратна на тази посока, като просто описваме образите, от които сме развили движението, след като сме го направили. И чрез това изразяване и разкриване на мистерията се отваря още една врата за творчество и взаимодействие между изпълнителите."

Описание на ателието :

"Ателието ще бъде отворено за всички, които се интересуват от изследването. Ще работим с някои инструменти за импровизация, ще изследваме как да подходим към физиката от различни гледни точки и ще работим с инициирането на движението отвътре спрямо външната среда. Ще експериментираме и с различни упражнения за това как да свържем гласа и движението, как да се движим на колективно ниво (спрямо индивидуалното), как да композираме с различни елементи като: музика, движение, други тела и глас. Ще изследваме и връзката между образи, думи, движение и глас."

Ателието е безплатно, а участието в изследователския процес е незаплатено.

ВЪВЕЖДАЩО АТЕЛИЕ:
Движенческа лаборатория ХОД
Дати и часове:
21, 23, 26, 27 септември от 14:00 до 17:00 ч. и 24-ти септември от 18:30 до 21:30 ч.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЦЕС:
Гьоте институт
Дати и часове: 3, 4, 5, 6, 7, 12, 13 октомври от 10:00 до 16:00 ч.

Движенческа лаборатория ХОД
Дати и часове: 10 и 11 октомври от 12:00 до 17:00 ч.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ:
Топлоцентрала
Дата: 15 октомври

Събитието е подкрепено от Национален фонд "Култура" - Структурен грант 2022 г.

Радар София, България

Публично представяне

С подкрепата на Национален фонд "Култура" - Структурен грант 2022.