Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПРОКЛЕТ ДА Е ПРЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВОТО

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/Оливер Фърлич, Словения

22 ноември 2022, вторник

Зала 1

19.30 часа

80 мин

ПРОКЛЕТ ДА Е ПРЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВОТО

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/Оливер Фърлич, Словения

гостува Театър Словенско Младинско в НОЩ на ТЕАТРИТЕ

(Представлението е с български субтитри)

За пръв път легендарният Театър Младинско от Любляна, Словения ще гостува в България като част от Нощ на Театрите. За пръв път инициативата в България реализира такова мащабно събитие, и то със спектакъла обиколил целия свят на най-големите театрални фестивали и спечелил много награди “Проклет да е предателят на отечеството” на “лошото момче” на Балканите, режисьорът Оливер Фърлич.

Представлението има своята премиера през 2010 в Любляна и до ден днешен е канен и желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е “истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”. Публиката на четири континента е вижда, че “не историческото събитие на Югославската война е в основата на това силно и блестящо представление, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче”. Въпросът, който поставя спектакъла, е въпросът на всички въпроси - въпросът за отговорността.

Спечелените сърца на зрителите и театралните награди само потвърждават,  чв както пише критиката: “осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога или патос; и ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце. Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост.”

Затова бързайте към театъра, който отново е политически, вълнуващ и въздействащ. В края на спектакъла след това отново ще размените съюзнически погледи, пречистени от сълзи и смях.

В този спектакъл режисьорът Оливер Фърлич третира любовта и омразата към театъра; рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, фрагменти от история за разпадането на Югославия - едно символично пространство, обитавано от актьори, които са пълни с дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите. Универсалността на представлениетосе потвърждава  с много успешни представления на големите световни фестивали. По същия начин, както пише критикът на френския Le Figaro: “всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. [...] Тези актьори [...] вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа. В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с "културни продукти" без вкус, това представление  истинско събитие".

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ Топлоцентрала, Таймлайн Продакшънс и Фондация  Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ. 

ТРЕЙЛЪР: https://youtu.be/DiUZckJObYs 

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/Оливер Фърлич, Словения

гостува Театър Словенско Младинско в НОЩ на ТЕАТРИТЕ

Режисьор Оливер Фърлич

Драматургия Борут Шепарович, Томаж Топоришич

Сценография, костюми и подбор на музика Оливер Фърлич

Асистент-режисьор и консултант по движенията Матиаж Фарич

Звуков дизайн Силво Жупанчич

Дизайн на осветлението Оливер Фърлич, Томаж Щруцл

Продукционен мениджър Тина Малич

Сценичен мениджър Урша Черв / Лиъм Хлед

Превод Стефан А. Щерев

Субтитри Timeline Productions

Nada Zgank
Nada Zgank
Nada Zgank
Nada Zgank