Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

ПРОКЛЕТ ДА Е ПРЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВОТО

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/Оливер Фърлич, Slovenia

22 November 2022, Tuesday

Big hall

19.30 hour

ПРОКЛЕТ ДА Е ПРЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВОТО

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/Оливер Фърлич, Slovenia

(Представлението е с български субтитри)

За пръв път легендарният Театър Младинско от Любляна, Словения ще гостува в България като част от Нощ на Театрите. За пръв път инициативата в България реализира такова мащабно събитие, и то със спектакъла обиколил целия свят на най-големите театрални фестивали и спечелил много награди “Проклет да е предателят на отечеството” на “лошото момче” на Балканите, режисьорът Оливер Фърлич.

Представлението има своята премиера през 2010 в Любляна и до ден днешен е канен и желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е “истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”. Публиката на четири континента е вижда, че “не историческото събитие на Югославската война е в основата на това силно и блестящо представление, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче”. Въпросът, който поставя спектакъла, е въпросът на всички въпроси - въпросът за отговорността.

Спечелените сърца на зрителите и театралните награди само потвърждават,  чв както пише критиката: “осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога или патос; и ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце. Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост.”

Затова бързайте към театъра, който отново е политически, вълнуващ и въздействащ. В края на спектакъла след това отново ще размените съюзнически погледи, пречистени от сълзи и смях.

В този спектакъл режисьорът Оливер Фърлич третира любовта и омразата към театъра; рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, фрагменти от история за разпадането на Югославия - едно символично пространство, обитавано от актьори, които са пълни с дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите. Универсалността на представлениетосе потвърждава  с много успешни представления на големите световни фестивали. По същия начин, както пише критикът на френския Le Figaro: “всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. [...] Тези актьори [...] вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа. В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с "културни продукти" без вкус, това представление  истинско събитие".

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ Топлоцентрала, Таймлайн Продакшънс и Фондация  Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ. 

ТРЕЙЛЪР: https://youtu.be/DiUZckJObYs 

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/Оливер Фърлич, Slovenia

Nada Zgank
Nada Zgank
Nada Zgank
Nada Zgank