Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

REMEMBER: Изкуство за свобода и памет

Фондация „Остров Белене“, Maximilian Kolbe Foundation, Germany, Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, Justice and Peace Foundation, Albania, България

19 септември 2022, понеделник

Зала 1

16.30 часа

2 дни

REMEMBER: Изкуство за свобода и памет

Фондация „Остров Белене“, Maximilian Kolbe Foundation, Germany, Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, Justice and Peace Foundation, Albania, България

Фестивал

I.Двудневното събитие-концерт: ИЗКУСТВО ЗА СВОБОДА И ПАМЕТ е заключителното събитие от проекта: REMEMBER: REsearch and Music CommEMorating the the Victims of Totalitarian Regimes in Bulgaria and Eastern EuRope.
Проектът e насочен към младите хора и насърчава тяхното активно участие в различни дейности в памет на жертвите на тоталитарните режими в Европа с цел развитие на общоевропейско съзнание за историческото наследство от близкото минало. Организиран е около няколко основни събития – конкурс за песен, концерт, конференция и изложби, в които чрез универсалния език на музиката се разглеждат проблемите от нашето близко минало.
В заключителния концерт ще участват млади музиканти, победители от Конкурса за песен REMEMBER, който се проведе в петте участващи държави.
Те ще бъдат подкрепени от известни български писатели, артисти и историци. На сцената заедно с тях ще излязат Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Васко Кръпката и Подуене блус бенд.
Събитието ще бъде съпътствано от богата програма от конференции, изложби и прожекции.


II. Организатори:
Фондация „Остров Белене“, www.beleneisland.org
Maximilian Kolbe Foundation, Germany, www.zdk.de
Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, www.pitestiprison.org
Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, www.goli-otok.hr
Justice and Peace Foundation, Albania, www.juspaxalbania.org
III. Място: Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"
ул. „Емил Берсински“ №75, София 1408 (Южен парк, до “Гарнизонно стрелбище”)
IV. Вход свободен
V. ПРОГРАМА НА REMEMBER: ИЗКУСТВО ЗА СВОБОДА И ПАМЕТ София, 19-20 септември 2022 г.


ПОНЕДЕЛНИК, 19.09.2022
16:30–18:00 ЗАЛА 2
Научна конференция: „Комунизъм и психична травма“ (Нов Български Университет), ЗАЛА 2
Участници:
"Тоталитарната държава в ролята на възпитател: травматични последствия", Ина Стоянова, Магистър по психоаналитични изследвания, University of London и дипломант към департамент Психология, НБУ.
"Конструиране на травмата от социализма в художествената литература след 1990 г.", доц. Йордан Евтимов, департамент Нова българстика.
"Травмата от комунистическите репресии и предаването ѝ в поколенията", гл. ас. д-р Светлозар Василев, департамент Здравеопазване и социална работа


18:00-18:30 КОКТЕЙЛ
Коктейл с откриване на изложби "Пробив в стената", "Покаяние", "Музиката зад желязната завеса", "Забранената музика и съдбите на музикантите по време на тоталитарния режим в страните от бившите социалистически страни" и др.
Повече информация в програмата на Съпътстващи събития.

 


18:30-00:30 ЗАЛА 1


18:30-18:45 ОТКРИВАНЕ, ЗАЛА 1
18:45-19:30, ЗАЛА 1
Дискусия "Тоталитарната държава и младите хора" с участието доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция “Архиви”, Даниела Горчева, издател и редактор на списание Диалог, Холандия, проф. Вили Лилков - писател, изследовател и общественик
19:30-20:15, ЗАЛА 1
Асоциация за изкуство и младежки инициативи „ Студията“ представя театралния пърформанс „Забранените“ вдъхновен от стихотворенията „Разпит“, „Ключов час“ от Блага Димитрова и „Остров Персин“,„ В държавна сигурност“ от Атанас Райков и „Мемоарите на един надзирател“ от Иван Панталеев.
Режисура Диана Досева
Сценични интерпретации по „Ключов час, „Остров Персин“ и „ В държавна сигурност“ Виктория Ремичкова и Кристиан Йорданов
Авторски принос- Рая Нейчева, Мартина Томова, Карина – Жулиен Георгиева, Мартин Калчев
20:15-20:30 Пауза, прожекция на филми
20:30-22:15 , ЗАЛА 1
Концерт на участниците в конкурса на проект REMEMBER:
People of Maha , България
Niki Mjeda (1-во място конкурс в Албания)
No More Many More, България
22:15-22:30 Пауза, прожекция на филми
22:30-00:30, ЗАЛА 1
Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени:
Стефан Вълдобрев – вокал, китара
Стоян Янкулов-Стунджи - ударни
Веселин Веселинов-Еко - бас
Иван Лечев - китара
Мирослав Иванов – китара


ВТОРНИК, 20.09.2022
 15:00-16:00 , ЗАЛА 2,
Филм и дискусия: „Социализмът в училище – трудният урок"
Представяне на кратък филм по училищен проект „Моят разказ за социализма" 2021 (автори Сирма Генчева, Дамян Думанов, Денис Бечев, 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов", ментор д-р Зорница Велинова) и разговор за смисъла от изучаването на периода на социализма в училище. С участието на ученици.


 16:00–18:00, ЗАЛА 2
Научна конференция: "Преследвани заради вярата си!", ЗAЛА 2
Водещ: Горан Благоев
Участници:
Представители на БПЦ; Представители на Католическата църква; Представители на Евангелските деноминации; Представители на мюсюлманското изповедание;
Обръщение на Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол
18:00-18:30 Пауза, прожекция на филми


18:30-00:30, ЗАЛА 1
18:30-19:15 ЗАЛА 1
Литературна дискусия с участието на Владимир Левчев, Захари Карабашлиев, Теодора Димова
19:15-20:00, ЗАЛА 1
Литературно четене и музикални изпълнения с участието на проф. Йосиф Радионов, проф. Ангел Станков, Силвия Лулчева и Васил Бинев
20:00-20:15 Пауза, прожекция на филми
20:15-22:15, ЗАЛА 1
Концерт на участниците в конкурса на проект REMEMBER:
Dust, България
Sophia-Angie Georgiev (1-во място Германия)
Ileana and Corina (2-ро място в Румъния)
Painout -България
22:15-22:30 Пауза, прожекция на филми
22:30-00:30, ЗАЛА 1
Концерт на Подуене блус бенд и приятели:
Васил Гюров, Борислав Йоцов, Ерсин Мустафов, Петър Цанков, Джандема
Подуене блус бенд:
Васил Георгиев – Васко Кръпката – вокал, китара, барабани
Красимир Табаков – китара
Смилен Славщенски – бас
Николай Бакалов – барабани
СЪПЪТСТВАЩИ ИЗЛОЖБИ И ПРОЖЕКЦИИ:
Изложба постери: Забранената музика и съдбите на музикантите по време на тоталитарния режим в страните от бившите социалистически страни (REMEMBER)
Изложбата включва над 30 постера с истории на музиканти, които са били репресирани по време на режима и музиканти от времето след 10 ноември 1989 г., които изразяват активна позиция за отстояване ценностите на демокрацията и свободата на словото. В изложбата са включени и 5 постера, представящи по един бивш лагер или затвор в страните, които участват в проект REMEMBER: Лагера на остров Персин край Белене в България, затворът за студенти в гр. Питещи, Румъния, известен като "Експериментът Питещи", лагера на остров "Голи оток" в Хърватия, лагера в Спач, Албания и затвора на КГБ в Потсдам, Германия
Изложба плакати: Музиката зад желязната завеса (Нов Български Университет)
(Фоайе долно ниво – 16 постера)
Изложбата съдържа 16 постера с рисунки на студенти от програма “Интериорен дизайн” от НБУ, изработени като курсова задача в периода 2020 – 2021 година.
 „Пробив в стената“ - Изложба портрети, графика: Автор: Петър Байчев
Изложбата представя тайно рисувани портрети от Петър Байчев – доктор по право и художник, по време на почти пет годишния му престой в лагера. Хората от портретите са попаднали в Белене по политически и „биографични” причини. Изложбата е предоставена от неговия син, диригента Веселин Байчев.
“ Покаяние“-паметник на жертвите на комунизма. Автор: Андрей Врабчев (Скулптура с размери 200/220/110h)
Скулптурата е създадена от претворените тела на живи съвременници. Тя е паметник на жертвите направен от самите тях. Паметник, който желае да предаде на миналото състоянието на жертва за да може да се премине към борба и съзидание. За да се постигне това трябва да признаем пред себе си, че както продължаваме да сме жертва, така сме и собствените си палачи и да се покаем за престъпленията си. Необходимо е да станем по-смирени, но по-достойни.
Ще намерим ли сили да се покаем за да възтържествува истината? Истината, без която не може да сме свободни.
“Преследвани заради вярата“ - изложба на рисунки и проекти на стъклописи на мъченици от различни краища на света, убити от различни тоталитарни режими. Автор: Стоян Карагеоргиев
Стъклописите са разположени на прозорците на църквата „Рождение на Блажена Дева Мария“ в Белене, която е епархийно светилище на Блажен Евгений Босилков, католически епископ роден в Белене, убит от Държавна сигурност в Централния софийски затвор през нощта на 11ноември 1952 г., заедно с още трима католически свещеници – блажени Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

 


Виртуална изложба (Зала 1 и Зала 2)
Забранената музика и съдбите на музикантите по време на тоталитарния режим в страните от бившите социалистически страни.
Изложбата включва 10 кратки филма, разказващи за забранената музика в петте участващи в проекта държави или представящи по един бивш лагер или затвор в страните, които участват в проект REMEMBER: Лагера на остров Персин край Белене в България, затворът за студенти в гр. Питещи, Румъния, известен като "Експериментът Питещи", лагера на остров "Голи оток" в Хърватия, лагера в Спач, Албания и затвора на КГБ в Потсдам, Германия.
Вход свободен

Фондация „Остров Белене“, Maximilian Kolbe Foundation, Germany, Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, Justice and Peace Foundation, Albania, България

Фестивал