Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

REMEMBER: Изкуство за свобода и памет

Фондация „Остров Белене“, Maximilian Kolbe Foundation, Germany, Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, Justice and Peace Foundation, Albania, Bulgaria

19 September 2022, Monday

Big hall

16.30 hour

REMEMBER: Изкуство за свобода и памет

Фондация „Остров Белене“, Maximilian Kolbe Foundation, Germany, Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, Justice and Peace Foundation, Albania, Bulgaria

I.Двудневното събитие-концерт: ИЗКУСТВО ЗА СВОБОДА И ПАМЕТ е заключителното събитие от проекта: REMEMBER: REsearch and Music CommEMorating the the Victims of Totalitarian Regimes in Bulgaria and Eastern EuRope.
Проектът e насочен към младите хора и насърчава тяхното активно участие в различни дейности в памет на жертвите на тоталитарните режими в Европа с цел развитие на общоевропейско съзнание за историческото наследство от близкото минало. Организиран е около няколко основни събития – конкурс за песен, концерт, конференция и изложби, в които чрез универсалния език на музиката се разглеждат проблемите от нашето близко минало.
В заключителния концерт ще участват млади музиканти, победители от Конкурса за песен REMEMBER, който се проведе в петте участващи държави.
Те ще бъдат подкрепени от известни български писатели, артисти и историци. На сцената заедно с тях ще излязат Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Васко Кръпката и Подуене блус бенд.
Събитието ще бъде съпътствано от богата програма от конференции, изложби и прожекции.


II. Организатори:
Фондация „Остров Белене“, www.beleneisland.org
Maximilian Kolbe Foundation, Germany, www.zdk.de
Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, www.pitestiprison.org
Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, www.goli-otok.hr
Justice and Peace Foundation, Albania, www.juspaxalbania.org
III. Място: Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"
ул. „Емил Берсински“ №75, София 1408 (Южен парк, до “Гарнизонно стрелбище”)
IV. Вход свободен
V. ПРОГРАМА НА REMEMBER: ИЗКУСТВО ЗА СВОБОДА И ПАМЕТ София, 19-20 септември 2022 г.


ПОНЕДЕЛНИК, 19.09.2022
16:30–18:00 ЗАЛА 2
Научна конференция: „Комунизъм и психична травма“ (Нов Български Университет), ЗАЛА 2
Участници:
"Тоталитарната държава в ролята на възпитател: травматични последствия", Ина Стоянова, Магистър по психоаналитични изследвания, University of London и дипломант към департамент Психология, НБУ.
"Конструиране на травмата от социализма в художествената литература след 1990 г.", доц. Йордан Евтимов, департамент Нова българстика.
"Травмата от комунистическите репресии и предаването ѝ в поколенията", гл. ас. д-р Светлозар Василев, департамент Здравеопазване и социална работа


18:00-18:30 КОКТЕЙЛ
Коктейл с откриване на изложби "Пробив в стената", "Покаяние", "Музиката зад желязната завеса", "Забранената музика и съдбите на музикантите по време на тоталитарния режим в страните от бившите социалистически страни" и др.
Повече информация в програмата на Съпътстващи събития.

 


18:30-00:30 ЗАЛА 1


18:30-18:45 ОТКРИВАНЕ, ЗАЛА 1
18:45-19:30, ЗАЛА 1
Дискусия "Тоталитарната държава и младите хора" с участието доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция “Архиви”, Даниела Горчева, издател и редактор на списание Диалог, Холандия, проф. Вили Лилков - писател, изследовател и общественик
19:30-20:15, ЗАЛА 1
Асоциация за изкуство и младежки инициативи „ Студията“ представя театралния пърформанс „Забранените“ вдъхновен от стихотворенията „Разпит“, „Ключов час“ от Блага Димитрова и „Остров Персин“,„ В държавна сигурност“ от Атанас Райков и „Мемоарите на един надзирател“ от Иван Панталеев.
Режисура Диана Досева
Сценични интерпретации по „Ключов час, „Остров Персин“ и „ В държавна сигурност“ Виктория Ремичкова и Кристиан Йорданов
Авторски принос- Рая Нейчева, Мартина Томова, Карина – Жулиен Георгиева, Мартин Калчев
20:15-20:30 Пауза, прожекция на филми
20:30-22:15 , ЗАЛА 1
Концерт на участниците в конкурса на проект REMEMBER:
People of Maha , България
Niki Mjeda (1-во място конкурс в Албания)
No More Many More, България
22:15-22:30 Пауза, прожекция на филми
22:30-00:30, ЗАЛА 1
Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени:
Стефан Вълдобрев – вокал, китара
Стоян Янкулов-Стунджи - ударни
Веселин Веселинов-Еко - бас
Иван Лечев - китара
Мирослав Иванов – китара


ВТОРНИК, 20.09.2022
 15:00-16:00 , ЗАЛА 2,
Филм и дискусия: „Социализмът в училище – трудният урок"
Представяне на кратък филм по училищен проект „Моят разказ за социализма" 2021 (автори Сирма Генчева, Дамян Думанов, Денис Бечев, 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов", ментор д-р Зорница Велинова) и разговор за смисъла от изучаването на периода на социализма в училище. С участието на ученици.


 16:00–18:00, ЗАЛА 2
Научна конференция: "Преследвани заради вярата си!", ЗAЛА 2
Водещ: Горан Благоев
Участници:
Представители на БПЦ; Представители на Католическата църква; Представители на Евангелските деноминации; Представители на мюсюлманското изповедание;
Обръщение на Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол
18:00-18:30 Пауза, прожекция на филми


18:30-00:30, ЗАЛА 1
18:30-19:15 ЗАЛА 1
Литературна дискусия с участието на Владимир Левчев, Захари Карабашлиев, Теодора Димова
19:15-20:00, ЗАЛА 1
Литературно четене и музикални изпълнения с участието на проф. Йосиф Радионов, проф. Ангел Станков, Силвия Лулчева и Васил Бинев
20:00-20:15 Пауза, прожекция на филми
20:15-22:15, ЗАЛА 1
Концерт на участниците в конкурса на проект REMEMBER:
Dust, България
Sophia-Angie Georgiev (1-во място Германия)
Ileana and Corina (2-ро място в Румъния)
Painout -България
22:15-22:30 Пауза, прожекция на филми
22:30-00:30, ЗАЛА 1
Концерт на Подуене блус бенд и приятели:
Васил Гюров, Борислав Йоцов, Ерсин Мустафов, Петър Цанков, Джандема
Подуене блус бенд:
Васил Георгиев – Васко Кръпката – вокал, китара, барабани
Красимир Табаков – китара
Смилен Славщенски – бас
Николай Бакалов – барабани
СЪПЪТСТВАЩИ ИЗЛОЖБИ И ПРОЖЕКЦИИ:
Изложба постери: Забранената музика и съдбите на музикантите по време на тоталитарния режим в страните от бившите социалистически страни (REMEMBER)
Изложбата включва над 30 постера с истории на музиканти, които са били репресирани по време на режима и музиканти от времето след 10 ноември 1989 г., които изразяват активна позиция за отстояване ценностите на демокрацията и свободата на словото. В изложбата са включени и 5 постера, представящи по един бивш лагер или затвор в страните, които участват в проект REMEMBER: Лагера на остров Персин край Белене в България, затворът за студенти в гр. Питещи, Румъния, известен като "Експериментът Питещи", лагера на остров "Голи оток" в Хърватия, лагера в Спач, Албания и затвора на КГБ в Потсдам, Германия
Изложба плакати: Музиката зад желязната завеса (Нов Български Университет)
(Фоайе долно ниво – 16 постера)
Изложбата съдържа 16 постера с рисунки на студенти от програма “Интериорен дизайн” от НБУ, изработени като курсова задача в периода 2020 – 2021 година.
 „Пробив в стената“ - Изложба портрети, графика: Автор: Петър Байчев
Изложбата представя тайно рисувани портрети от Петър Байчев – доктор по право и художник, по време на почти пет годишния му престой в лагера. Хората от портретите са попаднали в Белене по политически и „биографични” причини. Изложбата е предоставена от неговия син, диригента Веселин Байчев.
“ Покаяние“-паметник на жертвите на комунизма. Автор: Андрей Врабчев (Скулптура с размери 200/220/110h)
Скулптурата е създадена от претворените тела на живи съвременници. Тя е паметник на жертвите направен от самите тях. Паметник, който желае да предаде на миналото състоянието на жертва за да може да се премине към борба и съзидание. За да се постигне това трябва да признаем пред себе си, че както продължаваме да сме жертва, така сме и собствените си палачи и да се покаем за престъпленията си. Необходимо е да станем по-смирени, но по-достойни.
Ще намерим ли сили да се покаем за да възтържествува истината? Истината, без която не може да сме свободни.
“Преследвани заради вярата“ - изложба на рисунки и проекти на стъклописи на мъченици от различни краища на света, убити от различни тоталитарни режими. Автор: Стоян Карагеоргиев
Стъклописите са разположени на прозорците на църквата „Рождение на Блажена Дева Мария“ в Белене, която е епархийно светилище на Блажен Евгений Босилков, католически епископ роден в Белене, убит от Държавна сигурност в Централния софийски затвор през нощта на 11ноември 1952 г., заедно с още трима католически свещеници – блажени Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

 


Виртуална изложба (Зала 1 и Зала 2)
Забранената музика и съдбите на музикантите по време на тоталитарния режим в страните от бившите социалистически страни.
Изложбата включва 10 кратки филма, разказващи за забранената музика в петте участващи в проекта държави или представящи по един бивш лагер или затвор в страните, които участват в проект REMEMBER: Лагера на остров Персин край Белене в България, затворът за студенти в гр. Питещи, Румъния, известен като "Експериментът Питещи", лагера на остров "Голи оток" в Хърватия, лагера в Спач, Албания и затвора на КГБ в Потсдам, Германия.
Вход свободен

Фондация „Остров Белене“, Maximilian Kolbe Foundation, Germany, Piteshti Prison Memorial Foundation, Romania, Goli Island Foundation "ANTE ZEMLJAR", Croatia, Justice and Peace Foundation, Albania, Bulgaria