Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

FRAMING

Веселин Боришев

17 април-12 май 2024

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

16.04.2024., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

FRAMING

Веселин Боришев

Фотоизложба

Веселин Боришев е фотожурналист с иронично око и светкавична реакция. Той е познат на публиката от работата си като политически фоторепортер. Боришев стана особено популярен през 2021 г., когато събра част от знаковите си кадри в библиофилското издание “О, спомняте ли си, госпожо?”. Дигитализираната версия на фотожурналистическия му архив датира от 2000 г., всеки кадър в него документира политическите лица на прехода в постсоциалистическа България. 

В рамките на 11-то издание на фестивал ФотоФабрика Веселин Боришев ще представи самостоятелната изложба с художествена фотография озаглавена “Фрейминг” - селекция, с която авторът ни казва, че не политиката е най-важното нещо в нашия живот. (Еми Барух)

______________________________

Проектът Framing има две концептуални нишки. 

Фрейминг в журналистиката означава поставянето на събитията и темите в определена перспектива, в „рамка“. Проектът „Фрейминг“ прави същото. Авторът избира стари използвани рамки, намерени при антиквари, бит пазари или на боклука. За всяка конкретна рамка, която сам реставрира и понякога променя, избира една снимка от архив с над 10,000 еротични кадри, снимани в продължение на над 20 години, и я манипулира дигитално, така че заедно с рамката да постигне внушението, което желае. 

Втората концептуална нишка е личното отношение. По аналогия с гонзо журналистиката, при която журналистът не отразява събитията, а участва в тях, в този проект творецът, който освен артист, е и изявен български фотожурналист, създава еротични фотографии без да използва модели. Творбите са базирани предимно на кадри от личния живот на фотографа и точно заради това обектите в тях не са просто обекти, а герои - имат характер и излъчване, въпреки че са анонимни.

В резултат на проекта е създадена колекция от над 250 фотографски произведения в различен стил и емоция, и с многобразие от размери - от миниатюрно кръгче с диаметър 8 см до рамка с ширина 1 метър. 

Изложбата е необичаен поглед върху процеса на експониране на фотографски произведения. Докато обикновено първо се снима, после се принтира и най-накрая се мисли за подходяща рамка, в проекта „Фрейминг“ се започва отзад напред – първо от рамката. Това е оригинална идея, която би предизвикала интерес в публиката. 

Друг иновативен принос е демонстрирането на немислимата на пръв поглед колаборация между художествена фотография и фотожурналистика. В основата и на двете описани концепции – и манипулирането на възприятието на публиката, и личното отношение при гонзо снимането, стоят инстинктите на фоторепортера, преминали през емоциите и въображението на твореца, за да се получи въздействаща фотография с висока художествена стойност. (Мария Боришева)

 

Веселин Боришев

Фотоизложба

Автор/и Веселин Боришев

Текст Мария Боришева

В сътрудничество с Фестивал „Фотофабрика" 2024

Веселин Боришев (Снимка: Калин Руйчев)