Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

FRAMING

Веселин Боришев

17 April-12 May 2024

Toplocentrala Gallery - Cube

Opening

16.04.2024., 18:00 hour

FRAMING

Веселин Боришев

Веселин Боришев е фотожурналист с иронично око и светкавична реакция. Той е познат на публиката от работата си като политически фоторепортер. Боришев стана особено популярен през 2021 г., когато събра част от знаковите си кадри в библиофилското издание “О, спомняте ли си, госпожо?”. Дигитализираната версия на фотожурналистическия му архив датира от 2000 г., всеки кадър в него документира политическите лица на прехода в постсоциалистическа България. 

В рамките на 11-то издание на фестивал ФотоФабрика Веселин Боришев ще представи самостоятелната изложба с художествена фотография озаглавена “Фрейминг” - селекция, с която авторът ни казва, че не политиката е най-важното нещо в нашия живот. (Еми Барух)

______________________________

Проектът Framing има две концептуални нишки. 

Фрейминг в журналистиката означава поставянето на събитията и темите в определена перспектива, в „рамка“. Проектът „Фрейминг“ прави същото. Авторът избира стари използвани рамки, намерени при антиквари, бит пазари или на боклука. За всяка конкретна рамка, която сам реставрира и понякога променя, избира една снимка от архив с над 10,000 еротични кадри, снимани в продължение на над 20 години, и я манипулира дигитално, така че заедно с рамката да постигне внушението, което желае. 

Втората концептуална нишка е личното отношение. По аналогия с гонзо журналистиката, при която журналистът не отразява събитията, а участва в тях, в този проект творецът, който освен артист, е и изявен български фотожурналист, създава еротични фотографии без да използва модели. Творбите са базирани предимно на кадри от личния живот на фотографа и точно заради това обектите в тях не са просто обекти, а герои - имат характер и излъчване, въпреки че са анонимни.

В резултат на проекта е създадена колекция от над 250 фотографски произведения в различен стил и емоция, и с многобразие от размери - от миниатюрно кръгче с диаметър 8 см до рамка с ширина 1 метър. 

Изложбата е необичаен поглед върху процеса на експониране на фотографски произведения. Докато обикновено първо се снима, после се принтира и най-накрая се мисли за подходяща рамка, в проекта „Фрейминг“ се започва отзад напред – първо от рамката. Това е оригинална идея, която би предизвикала интерес в публиката. 

Друг иновативен принос е демонстрирането на немислимата на пръв поглед колаборация между художествена фотография и фотожурналистика. В основата и на двете описани концепции – и манипулирането на възприятието на публиката, и личното отношение при гонзо снимането, стоят инстинктите на фоторепортера, преминали през емоциите и въображението на твореца, за да се получи въздействаща фотография с висока художествена стойност. (Мария Боришева)

 

Веселин Боришев

Веселин Боришев (Снимка: Калин Руйчев)