Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПУБЛИКА | AUDIENCE

Яна Лозева

02-10 декември 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

01.12.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

ПУБЛИКА | AUDIENCE

Яна Лозева

Изложба

 

 

За изложбата

Яна Лозева е авторка, която често използва езика на класическата фотография, за да поставя теми и да въвлича зрителите в светове от образи със собствена атмосфера и история. В проекта си „Публика“ тя работи с един от най-традиционните жанрове, какъвто е портретът, като го разгръща от гледна точка на преживяването и съвместността. 

„Публика” включва 15 портрета на хора в особен момент на озарение. Яна търси процеп в ежедневното, извънредна уязвимост. За разлика от предишния ѝ портретен проект (Терминал, 2019), в който хората са сами в кадър (а някак и сами в света) тук, в „публиката“, са заедно. 

Лицата, които виждаме във фотографиите са на хора, които са едновременно вглъбени и присъстващи заедно. Те изживяват общ момент, феномен, събитие, което е невидимо и което ги сплотява по мълчалив начин. Портретите им са прозорци към неуловимата реалност на духовното преживяване, а фотографията е своеобразна четка, с която авторката рисува отсъствието. 

Дали, езикът на Яна Лозева ни връща назад, към позабравените образи на религиозното преживяване или ни припомня измерението на духовността по принцип не е от голямо значение. Фотографиите не се опитват нито да документират, нито да манипулират реалността, те са далеч и от нейното концептуализиране. Именно в тази липса на намерение, на цел, на желание да убеждават е и стойността им. Те са картини на споделена интимност, която не се нуждае от нищо друго и която ни среща по силен и убедителен начин със самата идея за човешкия дух. 

Текст: Владия Михайлова (куратор)

Специално участие

В рамките на изложбата Emergency Theatre представя “Цената на човека” на Цвета Софрониева 

На 8, 9 и 10 декември 2023 от 19:00 ч.

Emergency Theatre представя “Цената на човека” на Цвета Софрониева - интерактивно представление, очертаващо бъдещето в множествено число. Антропо(с)цена е ключовата дума в едноименната книга на Софрониева, която е в основата на този сценичен разказ, търсещ естетиката на нашето време в пресечното пространство на поезията и познанието, на самотата и принадлежността, на любопитството към света и наратива за човека. Сцената днес не е театърът, а сме самите ние в ограниченото пространство на планетата. Каква е цената, която плащаме?

Драматург: Цвета Софрониева. Режисьор: Юлиана Сайска. Музика: Елица Алексиева. Сценография и светлинна среда: Ралица Тонева

Участват: Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева и Велислав Павлов. 

С присъствието на автора и разговор с екипа след представленията.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


Биография на артиста

Яна Лозева е родена през 1989 г. в град София, България, където понастоящем живее и работи. През 2014 завършва бакалавър "Фотография" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Основните ѝ интереси са в сферата на портрета и личната документалистика. Представяла е свои творби в самостоятелни изложби: “Ауфтакт” в национален музей “Вера Недкова”(2023), Paradise Pool в галерия “Васка Емануилова” (2022), както и в галерии СКЛАД, УниКредит Студио и Rubber, Пловдив. Участвала е в групови изложби в Национална галерия София, Visages d’Europe в Париж, “Съвременна българска фотографи” в Vivacom Art Hall, в Български културен институт в Братислава, в Софийски арсенал и 'Neue Galerie im Hohmannhaus' в Аугсург, Германия.

Яна Лозева

Изложба

Фотограф Яна Лозева

Изкуствовед и куратор Владия Михайлова

Интерпретирано и представено от Emergency Theatre