Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

Яна Лозева

02-10 December 2023

Toplocentrala Gallery - Cube

Opening

01.12.2023., 18:00 hour

Яна Лозева

 

 

За изложбата

Яна Лозева е авторка, която често използва езика на класическата фотография, за да поставя теми и да въвлича зрителите в светове от образи със собствена атмосфера и история. В проекта си „Публика“ тя работи с един от най-традиционните жанрове, какъвто е портретът, като го разгръща от гледна точка на преживяването и съвместността. 

„Публика” включва 15 портрета на хора в особен момент на озарение. Яна търси процеп в ежедневното, извънредна уязвимост. За разлика от предишния ѝ портретен проект (Терминал, 2019), в който хората са сами в кадър (а някак и сами в света) тук, в „публиката“, са заедно. 

Лицата, които виждаме във фотографиите са на хора, които са едновременно вглъбени и присъстващи заедно. Те изживяват общ момент, феномен, събитие, което е невидимо и което ги сплотява по мълчалив начин. Портретите им са прозорци към неуловимата реалност на духовното преживяване, а фотографията е своеобразна четка, с която авторката рисува отсъствието. 

Дали, езикът на Яна Лозева ни връща назад, към позабравените образи на религиозното преживяване или ни припомня измерението на духовността по принцип не е от голямо значение. Фотографиите не се опитват нито да документират, нито да манипулират реалността, те са далеч и от нейното концептуализиране. Именно в тази липса на намерение, на цел, на желание да убеждават е и стойността им. Те са картини на споделена интимност, която не се нуждае от нищо друго и която ни среща по силен и убедителен начин със самата идея за човешкия дух. 

Текст: Владия Михайлова (куратор)

Специално участие

В рамките на изложбата Emergency Theatre представя “Цената на човека” на Цвета Софрониева 

На 8, 9 и 10 декември 2023 от 19:00 ч.

Emergency Theatre представя “Цената на човека” на Цвета Софрониева - интерактивно представление, очертаващо бъдещето в множествено число. Антропо(с)цена е ключовата дума в едноименната книга на Софрониева, която е в основата на този сценичен разказ, търсещ естетиката на нашето време в пресечното пространство на поезията и познанието, на самотата и принадлежността, на любопитството към света и наратива за човека. Сцената днес не е театърът, а сме самите ние в ограниченото пространство на планетата. Каква е цената, която плащаме?

Драматург: Цвета Софрониева. Режисьор: Юлиана Сайска. Музика: Елица Алексиева. Сценография и светлинна среда: Ралица Тонева

Участват: Елена Димитрова, Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева и Велислав Павлов. 

С присъствието на автора и разговор с екипа след представленията.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


Биография на артиста

Яна Лозева е родена през 1989 г. в град София, България, където понастоящем живее и работи. През 2014 завършва бакалавър "Фотография" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Основните ѝ интереси са в сферата на портрета и личната документалистика. Представяла е свои творби в самостоятелни изложби: “Ауфтакт” в национален музей “Вера Недкова”(2023), Paradise Pool в галерия “Васка Емануилова” (2022), както и в галерии СКЛАД, УниКредит Студио и Rubber, Пловдив. Участвала е в групови изложби в Национална галерия София, Visages d’Europe в Париж, “Съвременна българска фотографи” в Vivacom Art Hall, в Български културен институт в Братислава, в Софийски арсенал и 'Neue Galerie im Hohmannhaus' в Аугсург, Германия.

Яна Лозева