Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Випуск 2023

Бакалаври и магистри от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ Национална художествена академия, София

14-30 юни 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

14.06.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

Випуск 2023

Бакалаври и магистри от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ Национална художествена академия, София

Изложба

Публична защита на дипломни проекти: 15.06.2023 / 11:00 – 13:00 ч.


Изложбата включва работи на студентите в двете основни направления, които се преподават в катедрата- текстилно изкуство и текстилен дизайн.
Випуск 2023 година бакалаври Александра Иванова, Анджела Василева, Богдан Богданов, Габриела Ву, Десислава Георгиева, Ивона Иванова, Йоана Рангелова, Никос Саридис, Рая Иванова, Симона Манолова, София- Маргарита Андреева завършват курса на обучение при проф. д-р Аделина Попнеделева.
Випуск 2023 година магистър Ема Ефтимова завършва при доц. д-р Вержиния Маркарова.

Диапазонът в представените работи в областта на текстилното изкуство се движи от усвояване на традиционните умения на текстилните техники тъкане, плъстене, бродерия за създаване на лично пространство (инсталация на Анджела Василева), голямоформатни абстрактни текстилни картини в техника плъст на София-Маргарита Андреева и експериментални търсения за изразяване чрез материал в духа на Лозанското биенале (Йоана Рангелова) до визуални обобщения за историческото развитие на структурата на ритмично повторение, характерна за текстилните практики и изпълнена в техниката на стрийт арт (Богдан Богданов), както и развитието на идеята за прозрачност на тъкането в пространството, демонстрирано от инсталацията на Ивона Иванова.


Ема Ефтимова завършва магистърска програма в направление текстилно изкуство с тъкан по цитат на Тери Пратчет: „Всяка една война в човешката история завършва с абсолютно един и същ резултат: Гарвани – 1000 точки, хора – 0 точки“.
В текстилния дизайн изборът на студентите варира от текстил за интериор в неговите различни функционални приложения (Десислава Георгиева, Габриела Ву, Рая Иванова, Симона Манолова), текстил за облекло (Десислава Георгиева, Габриела Ву), дрешки и къщичка за бездомни животни (една утопична идея на Александра Иванова) до завеси, които, макар че биха могли да бъдат разглеждани и приложени функционално, по своя характер се приближават до концептуалното изкуство (Никос Саридис).
Проф. д-р Аделина Попнеделева

В този мащабен проект партньори на НХА са: Столична община, „Топлоцентрала“ – регионален център за съвременни изкуства, Регионален исторически музей – София, Съюз на българските художници, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, Галерия ONE, Галерия ИНТРО, Арт център БАНКЯ, УниКредит Студио – пространство за съвременно изкуство.
В различните галерийни и културни пространства в София и Бургас произведенията на дипломираните бакалаври и магистри от всички специалности на Националната художествена академия може да се разглеждат от 14 юни до 30 юли 2023 г.


Вече 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование, като нейният основен приоритет неизменно е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията.
Изложбеното представяне на младите артисти и специалностите в НХА в разнообразни зони за изкуство и култура е възможност всеки един от творческите проекти да се разгърне и представи адекватно пред различните публики. Това е и начин, по който НХА разкрива ролята на обучението по изобразително изкуство и неговото многообразие, възможностите и потенциала, който специалностите в Академията генерират към всички сфери на обществения живот.

Бакалаври и магистри от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ Национална художествена академия, София

Изложба

Куратор Проф. д-р Аделина Попнеделева

Автор/и Александра Иванова, Анджела Василева, Богдан Богданов, Габриела Ву, Десислава Георгиева, Ема Ефтимова, Ивона Иванова, Йоана Рангелова, Никос Саридис, Рая Иванова, Симона Манолова, София- Маргарита Андреева