Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

ЗАВЕЩАНИЕТО НА МАРКО ТОТЕВ

Николай Гундеров, Bulgaria

01 April 2023, Saturday

Black box

19.30 hour

ЗАВЕЩАНИЕТО НА МАРКО ТОТЕВ

Николай Гундеров, Bulgaria

Спектакъл за фундаменталния принос на Марко Тотев във всички области на живота и за българския принцип в законите на вселената.

В документалната комедия "Завещанието на Марко Тотев" Николай Гундеров като нотариус ще обяви за първи път публично наследството на Марко Тотев - един от най-големите български гении на всички времена. Измежду многото негови изобретения ще бъдат демонстрирани и два уреда, за чието съществувание световната наука не подозира, а именно - "проверителя на чувства между напълно непознати лица" и "домашния разбивач на атоми", който успешно може да се справи и с коронавирус.

Марко Тотев е първият български класик на неуспеха. Освен извор на неизчерпаем хумор, той е метафора на нашия съвременник, който от герой се е превърнал в симпатичен антигерой – в известен смисъл – в непроменлива величина на всичко, което не може да се случи. Практик, творец, изобретател, въздържател, изследовател, ухажор и мислител – няма област, в която Марко Тотев да не е оставил своя траен отпечатък!

Обикновено зад всеки успех се крие нечие име, но тук, зад всеки провал гордо стои името на Марко Тотев. С изключителна последователност и нестихващо усърдие, той не допуска друг да застане на челното последно място. Всъщност няма нищо страшно в това да бъдеш неудачник, ако обаче останеш човек!

Ако се чувствате роднини на Марко Тотев, заповядайте на изповядването на богатото му наследство.

ЗА АВТОРА:

Николай Гундеров е драматург и режисьор, абсолвент на Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на международни и национални награди за литература и театър, сред които Националната награда „Южна пролет”, Отличие от Международната академия за изкуства в Париж, Наградата на Съюза на полските актьорски асоциации във Варшава, Наградата за режисура на Академията за изящни изкуства в Прага, Наградата на публиката на Гранд-фестивала на комедията в Чехия, Наградата за драматургия на международния фестивал „Нова българска драма”, Наградата на авторска пиеса от Националния конкурс на „Театър 199”, „АСКЕЕР” за съвременна българска драматургия и др.

Николай Гундеров, Bulgaria